Sports Lady®

Sports Lady®

10.2.2012

Flunssa: miksi ei saa urheilla ja miten dropata itsensä kuntoon

Miksi flunssassa ei saa urheilla?


Kohtuullinen ja säännöllinen liikunta ylläpitää hyvää vastustuskykyä ylähengitystiesairauksia vastaan. Jos tulet kipeäksi, sairauden kesto on lyhyempi hyväkuntoisilla kuin huonokuntoisilla. Kilpaurheilijat rasittavat joskus itseään liikaa, ja joutuvat ylikuntoon joka myöskin altistaa erilaisille tulehduksille. Jos sairastut kuumeiseen flunssaan tai muuhun ylähengitystietulehdukseen tai influenssaan ja lähdet urheilemaan, saattavat taudinaiheuttajavirukset kulkeutua suoraan sydänlihakseen. Seurauksena on vakava sydänlihastulehdus. Näillä jutuilla ei oikeasti kannata leikkiä. Jos tunnet itsesi kipeäksi, väsyneeksi, lihaksesi särkevät tai leposyke on nopea, ei kannata urheilla.


Minulle iski tällä viikolla flunssa, ja sitä olen lääkinnyt taas hyviksi havaitsemillani keinoilla. Nyt alkaa jo helpottaa. Tavallisesti aikuiselle tulee flunssa 2-4 kertaa vuodessa, lapsille useammin. Minulla tämä on nyt kolmas kerta tänä syksynä/talvena, kun yritän tulla kipeäksi. En ole onneksi aivan vuoteen omaksi joutunut kertaakaan.


Tässä tulee Sports Ladyn flunssa vinkkejä: 

Pakuritee:

Keitä 1 litra vettä
Lisää veden joukkoon:
1 rkl pakurijauhetta
inkivääriä (tuoretta tai luomulaatuista jauhettua, saa esim Ruohonjuuresta)
gojimarjoja (pilko kuivat marjat ja lisää veden joukkoon)
lakritsinjuurta n. 1 tl tai pari pussia Clipperin lakritsiteetä

Anna hautua pari tuntia, mieluiten yön yli. Sihtaa ainekset pois veden joukosta ja kiehauta vielä tee lämpimäksi. Voit käyttää ainekset uudelleen ja uudelleen niin kauan kun niistä väriä/makua irtoaa)


Pakuriteen lisäksi olen käyttänyt paljon glutamiinia, heraproteiinia, c-vitamiinia, d-vitamiinia, camu camua, siitepölyä... 
Eilen baarilla Ruohonjuuressa Erkki tuli moikkaamaan ja häneltä sain tällaisia Luontolifen Zest pikajuomajauheita rohdoksi flunssaiseen oloon. Erkki on niin huippu tyyppi, I like! Hyvinvoinnin tavaratalo netissä ja Natura Zone Lönnrotinkadula myyvät tuotetta, ja pian sitä tulee myös Ruohonjuureen. Tätä voi laittaa joko veden joukkoon, mutta Erkki neuvoi laittamaan pakuriteen joukkoon ja sehän sopii minulle kun pakuriteetä oli juuri kuppi edessä. Hyvää oli ja tepsi loistavasti (laitoin pari pussia). Viidakkomieskin oli blogissaan samaisesta tuotteesta tykännyt. 
Päälle otin vielä ison lusikallisen Manuka UMF 10+ hunajaa, jota saa mm Ruohonjuuresta. Erkki oli mm. tätä tuotetta juuri promoamassa. Tällä hunajalla on havaittu olevan terveyttä edistäviä ominaisuuksia. Hunajassa on erityinen UMF aktiivisuus, ja tässä se on 10+. Manukahunaja on peräisin Manuka nimisestä pensaasta, jota kasvaa luonnonvaraisena Uudessa-Seelannissa ja Australiassa. Manukahunajan salaisuus piileen sen merkittävissä antibakteerisissa ominaisuuksissa. Yleensä hunaja on jossain määrin terveellistä ja omaa antibakteerisia ominaisuuksia, mutta ainoa tämän tasoinen hunaja, jonka vaikutukset ovat tutkitusti merkittäviä ja parantavia on tiedettävästi manukahunaja.


Vihannesmehuja on mennyt myös tällä viikolla ja inkivääriä olen laittanut niihin reilusti. Chiliä olen käyttänyt ruuan laitossa ja sitä laitoin tiistaina broileriin niin paljon, että silmät kirveli kun kanoja paistelin. Nenä avautuu erinomaisesti kun syö tulista ruokaa. 


Urheillut en ole. Keskiviikkona tosin kävin vetämässä Haltonin kuulatunnin, mutta sen jälkeen olen yrittänyt vain parannella flunssaani. Keskiviikkona en missään nimessä olisi muuten urheillut, mutta sisukkaalla asenteella en peru töitä koskaan ellei satu jotain tosi vakavaa. Kuulatunnin olen joutunut kerran perumaan, kun ajoin kolarin... Kai sitä pitäisi olla vielä armollisempi itselleen ja jäädä aina sairastamaan kun tulee kipeäksi, siinäpä opeteltavaa...


Ihanaa viikonloppua teille!

8 kommenttia:

  1. Kiitos taas loistavasta tekstistä ! Mielestäni (ja tietoonkin perustuen) Todella samaa mieltä tuosta flunssassa/puolikuntoisena EI salille/mihin tahansa jumppaan tms. missä syke nousee normaalille treenitasolle. nämä viimeaikaiset virustulehdukset ovat todella vaarallisia. mukava kun tämä teeohje on nyt myös täällä netissä, aivan loistava maku mun makuun:) Mukavaa messuviikonloppua kaikille sinne meneville !!!

    VastaaPoista
  2. Aika paha on jos yrittää tulla noin monta kertaa kipeäksi. Kehon kannalta taitaa olla parempi, että sairastaa sen yhden flunssan vuodessa kuin on muutaman kuukauden välein tulossa kipeäksi, mutta dropeilla torppaa. Korkea kuume tappaa jopa syöpäsoluja ja muita pöpöjä joten sitä ei kannata missään nimessä pelätä.

    T: Kärsä valuu

    VastaaPoista
  3. Moi Juha! Testasit siis jo teen kotonakin? Kiva että se maistuu!

    VastaaPoista
  4. @anonyymi: joskus on vain pakko dropata :) Työt on tehtävä ja lapsi hoidettava, vaikka hyvähän se olisi jäädä sairastamaan varmasti.

    VastaaPoista
  5. Moi Hanna !
    Juu, mielestäni se on myös maultaanKin ehkäpä jopa täydellistä :) Laitan runsaasti tuoretta inkivääriä, koska uskon inkiväärin voimaan vahvasti! Oli muuten aika 'kova' paluu treeneihin melkein 9 vrk:n tauon jälkeen flunssasta johtuen. Niin kuin oon aiemmin todennutkin, on taitolaji antaa rauhassa kehon levätä, eikä sännätä missään nimessä puolikuntoisena sykkeen nostoon. Se on Vain hyväksyttävä, että on maltillisesti odotettava, ja asteittain aloitettava treenaaminen uudestaan :) On vaikea olla Kiitollinen niistä hyvistä asioista elämässä, jos ei kuuntele kehoa, ja toivu rauhassa. Joskus muistan ajan Itseni kanssa, etä jo 2-3 vrk:n liikkumattoman päivän jälkeen olin melkein 'päreinä' haha. Onneksi kehitystä siis mahdollisesti tapahtunut siinä asiassa :)

    VastaaPoista
  6. Moi Juha! Mahtavaa, hieno kuulla! Inkivääri, erityisesti tuoreena on niin hyvää! Jauhetta ajattelin laittaa seuraavaksi suklaaseen. Ja ehkä sinne menee myös chiliä ja sitruunankuorta. Kyllä sitä onneksi oppii itseään kuuntelemaan eikä treenaa sitten kipeänä, vaikka ikuista opettelemista se kai on. Itse heiluin viime keskiviikkona kahvakuulan kanssa vähän liikaa, vaikka olisi pitänyt ottaa iisisti... Töiden puolesta kun on joskus vaikea sanoa ei :)

    VastaaPoista
  7. Moi Hanna! Mielestäni lääkinnällisten sienien lisäksi parhaita sairauksien tappajia ovat:
    1) raakahunaja, ei siis pelkkä Manuka. Manuka on hyvää, mutta ei mielestäni mitenkään niin erityistä verrattuna muihin raakahunajiin. Sitä vain on tutkittu enemmän.
    2) valkosipuli, jota syön hyvin rajoitetusti sen sivuvaikutuksen, eli hajun takia. Monet pitävät sitä kuitenkin antibiootteja tehokkaampana taudintappajana

    Kiitos, että mainitsit LUONTOlifen blogissasi. Toivottavasti Zest maistuu jatkossakin ja huomaat sen tehokkaaksi :)

    Mikko
    LUONTOlife

    VastaaPoista
  8. Moi Mikko,

    Kiitos hyvistä pointeista! Hunajiin en hirveästi ole edes perehtynyt, koko ajan tässä oppii itsekin uutta.

    Eipä kiittämistä. Mielelläni aina mainitsen kun löytyy hyviä juttuja :)

    VastaaPoista