Kävin maanantaina kuuntelemassa Jaakko Halmetojan luentoa "Totuus Suklaasta". Presentaatio oli erinomainen, jälleen kerran. Tykkään Jaakon esiintymistyylistä. Hän on loistava ja mukaansatempaava esiintyjä. Ja mielenkiintoinen. Nyt yritän parhaan taitoni mukaan referoida hänen jutuistaan muutamia juttuja tähän kirjoitukseen teidänkin iloksenne.
Let food be thy medicine and medicine be thy food" -Hippocrates 460BC-370BC
Esityksen aluksi käytiin läpi ravinnerikkaampien ruokien ja "tavallisten ruokien" eroja. Nykyään ruoka on prosessoitu niin, että syötävää tavaraa tulisi enemmän. Jos verrataan esim. villisalaattia ja kaupan salaattia, mitä eroa niillä on? Villisalaatissa on vähemmän syötävää, mutta siinä on enemmän ravinteita ja terapeuttisia puolia. Siinä ei ole torjunta-aineita, sillä on kapasiteettia tuottaa omat suoja-aineensa. Sen vuoksi se maistuu vähän kitkerämmälle. Nykypäivän ruuista on karsittu kaikki alkuperäinen ravintorikkaus pois. Näitä arvokkaita ravinneaineita korvataaksemme tarvitsemme lisäravinteita, lääkkeitä... Mielialalääkkeitä syö 750 00 suomalaista.. Melko hälyttävää vai mitä?
Mutta sitten itse asiaan, suklaaseen. Moni sanoo ettei voi syödä suklaata, koska siitä tulee aknea. Syy ei välttämättä ole suklaassa, vaan raaka-aineissa joita on "tavallisessa suklaassa", valkaistussa sokerissa, huonolaatuisessa rasvassa, maitotuotteissa... Raakasuklaan terveysvaikutteet taas ovat mielettömät. Raa'assa, kuumentamattomassa muodossa kaakao sisältää yli 1200 aktiivista ainesosaa ja huikeat 10% kaakaon painosta on antioksidantteja mikä on n. 10 kertaa enemmän kuin esimerkiksi mustikassa. Raaka kaakao sisältää kaikista maailman ruoka-aineista suurimpia pitoisuuksia magnesiumia ja kromia sekä korkeita pitoisuuksia esim. sinkkiä, rautaa, kuparia, rikkiä ja c-vitamiinia. Kaakaon huikeimmat ominaisuudet linkittyvät aivojemme toimintaan ja raaka kaakao sisältää runsaasti mielialaamme kohottavia välittäjäaineita tai niiden rakennusaineita mm. serotoniinia, tryptofaania, anandamidia (tätä erittyy myös hyvän urheilusuorituksen jälkeen) ja fenyylietyyliamiinia. Tiedän itse eron miltä tuntuu vetää Fazerin sinistä ja raakasuklaata. Toisesta tulee hyvä olo, toisesta ei :)
Raaka-aineena suklaan valmistuksessa voi käyttää lucumaa, macaa, kaakaojauhetta, suolaa sekä kookosöljyä ja kaakaovoita. Mitä tiiviimmän suklaan haluat, sitä enemmän voi laittaa kaakaovoita. Juhlakäyttöön enemmän kaakaovoita (sulamislämpötila 35 astetta) ja kotikäyttöön voi laittaa vaikka pelkästään kookosöljyä (sulamislämpötila 25 astetta), kotona ei haittaa jos suklaa vähän sulaa sormiin. www.raakasuklaa.com -sivustolla on Jaken vinkkejä suklaan valmistukseen, suosittelen vierailemaan siellä. Tai helppoa on toki hommata se CocoVi:n raakasuklaanvalmistuspaketti. Ohjeita suklaan valmistukseen löytyy myös samoilta sivuilta.
Suklaan maustaminen
Voit tuunata mieleisesi suklaan, vain mielikuvitus on rajana. Käyttää voit mm.
- cashew
- minttu
- chili
- siitepöly
- appelsiinin kuori raastettuna
- sitruunan kuori
- kookos
- hampunsiemenet
- mango
- papaija
- ananas
- vadelma
- mustikka
- goji -marja
- kaardemumma
- kaneli
- inkivääri
- pakurijauhe
- spiruliina
- afa
- mulperi -marja
- camu camu
- vanilja
Kun teet suklaata, älä syö sitä ihan pakkaskylmänä. Kylmä peittää maut!
3 minuutin suklaa
Saimme myös vinkin kuinka tehdä akuuttiin suklaahimoon herkkua 3 minuutissa.
- sulata kookosöljy (samalla voit purkaa kauppakassit ja tehdä kaikkea muuta siinä ohessa..)
- sekoita joukkoon kaakaojauhe, vanilja, lucuma ja maca ja ripaus suolaa
- laita jäinen mustikka muotin pohjalle ja kaada suklaa päälle, tämä nopeuttaa jähmettymistä
- muutamaksi minuutiksi pakkaseen ja tadaa: suklaa on valmis!
Itse tein luennon jälkeen pakurijauheella maustettua suklaata näin:
Sulatin kookosöljyä 1 dl.
Lisäsin joukkoon:
kaakaojauhetta 0,5 dl
macaa 0,25dl
lucumaa 0,25 dl
vähän himalajan ruususuolaa
ripaus steviaa (tätä ihan ministi)
1 tl pakurijauhetta
Koko setissä on n. 780 kcal ja paloja tuli yhteensä 18.
Yhdessä palassa on energiaa ja ravintoaineita seuraavasti
43 kcal
Proteiinia 3%
Hiilaria 15%
Rasvaa 82 %
Mielenkiintoista olisi myös kuulla teidän vinkkejä tai reseptejä. Kaikkien kommenttiboxiin oman suklaavinkkinsä postanneiden kesken arvotaan 2 kpl CocoVi:n raakasuklaan valmistuspaketteja.
Sulatin kookosöljyä 1 dl.
Lisäsin joukkoon:
kaakaojauhetta 0,5 dl
macaa 0,25dl
lucumaa 0,25 dl
vähän himalajan ruususuolaa
ripaus steviaa (tätä ihan ministi)
1 tl pakurijauhetta
Koko setissä on n. 780 kcal ja paloja tuli yhteensä 18.
Yhdessä palassa on energiaa ja ravintoaineita seuraavasti
43 kcal
Proteiinia 3%
Hiilaria 15%
Rasvaa 82 %
Mielenkiintoista olisi myös kuulla teidän vinkkejä tai reseptejä. Kaikkien kommenttiboxiin oman suklaavinkkinsä postanneiden kesken arvotaan 2 kpl CocoVi:n raakasuklaan valmistuspaketteja.
Oih, tumma suklaa. Tutustuin tummaan suklaaseen vasta ihan vuosi sitten. Sitä ennen en ollut tykännyt suklaasta ollenkaan, olen aina rakastanut salmiakkia ja lakritsia. Mutta tosiaan viime talvena ostin Italiasta Venchi-merkkistä 85% suklaat aja olin aivan myyty. Annoin suklaan sulaa hitaasti suussani ja kuinka suloisen katkera maku olikaan, aikä suklaa jäänyt ollenkaan kitalakeen kiinni kuten maitosuklaa. Olin myyty!
VastaaPoistaSen jälkeen olenkin ollut koukussa, kaikki yli 85% suklaat ovat intohimo ja myöskin hyvin maustetut 70%. Suosikkeja Suomessa on, kun Venchiä ei täältä saa, Lindtin tummat, Anthon Bergin Salmiak-suklaa, sekä Maraboun Sea Salt Marabou.
Lindtin 99% on aivan parasta, kun samaan aikaan suuhun laittaa kovaa salmiakkia. <3
Olisi ihana päästä testaamaan CocoVin raakasuklaasettiä. Tekisin perusmaun lisäksi ainakin chili-, salmiakki-, minttu- ja suolasuklaata!!
Pakko on täällä jakaa vadelman ja suklaan pyhä liittouma. Teki suklaapohjan miten vaan, niin korvaa tuosta sinun ohjeestasi mustikan vadelmalla ja ollaan jossain ihan taivaassa. Toki pitää olla kotimaisia vadelmia, mielellään itse noukittuja ja makeiksi sekä ihaniksi havaittuja :)
VastaaPoistaEdellisestä kommentista tuli mieleen kysyä, että eikös raakasuklaa ja tumma suklaa eroa silti niin että tummaan aineet kypsennetään? Vaikka hyviä ne on molemmat, en mene väittämään! :D
Raakasuklaa on kerrassaan ihana! Sunnuntaina teimme lasten kanssa setin jonne tuli kaakaovoita, kaakaomassaa, carob-jauhetta, lucumaa, lesitiinia, hunajaa, vaniljaa ja pähkinöitä. Herkullista niin kuin aina :) ja voi hyvällä omatunnolla syödä muutaman palasen päivässä. Herkullisia suklaahetkiä :)
VastaaPoistaRaakasuklaata olen vasta maistanut- ja täysin ihastunut! Niinkuin myös yli 80% tummaan suklaaseen nam.
VastaaPoistaSuunnitelmissa on toivoa joulupukilta raakasuklaan valmistuspaketti tai ainakin lahjakortti ruohonjuureen, että voisi hommata tarvittavat ainekset.
Minua kiinnostaisi yhdistää jotakin pähkinää/mantelia marjoihin tai päärynään, nams
Hanna
Omassa lähipiirissäni on vielä sekä raakaruokaa, että tummaa suklaata epäileviä henkilöitä. Heillekin on kuitenkin maistunut suklaa, johon tulee lähinna kaakaovoita, ja vain vähän kookosöljyä, jonka maku voi helposti puskea läpi. Lisäksi reilulla kädellä carobia, lucumaa ja hunajaa, sattumiksi mietoa cashewpähkinää! maistuu maitosuklaan ystävillekin :)
VastaaPoistaItselleni ajattelin jouluksi tehdä rehellisempää raakasuklaata appelsiininkuorella ja kanelilla maustettuna.
1dl kookosöljyä
VastaaPoista1dl kaakaovoita
1dl raakaa kaakaojauhetta
0,5dl lucumaa
maun mukaan agave-siirappia
lisukkeeksi maun mukaan rouhittua cashewpähkinää ja pieneksi pilkottuja mulperinmarjoja
Raakasuklaata en ole maistanut koskaan, mutta mieli kyllä tekisi, kun lukee juttujasi! :D
VastaaPoistaItse olen herkkä raakakaakaon sisältämälle kofeiinille, joten korvaan kaakaojauheen carobilla.
VastaaPoistapuolet kaakaovoita
puolet kookosöljyä
carobbia
ripaus suolaa
kuorittuja hampunsiemeniä (kiva pureskella)
macaa
tocotrienols (kermaisuus)
En pidä kovin makeasta suklaasta, joten en laita makeutusta. Jos tekeekin mieli makeampaa, dippaan valmiit suklaanpalat hunajaan :)
Mun vinkki ihan todella akuuttiin suklaahimoon on ottaa palanen raakakaakaomassaa sellaisenaan ja laittaa sen suuhun samalla muutaman rusinan tai mulperin (tms) kanssa. NAM!!
VastaaPoistaMuutenkin oon niin laiska, että käytän raakakaakaojauheen+ raakakaakaovoin sijaan vain pelkkää raakakaakaomassaa. Tummuutta pystyy säätelemään kookosöljyn määrällä.
Ei mitään kokemuksia raakasuklaasta, mutta olen lukenut siitä. Mielelläni testailisin jos onni suosii. Reseptiä ei kyllä ole heittää..
VastaaPoistaRakastan kirpeitä marjoja, erityisesti karpaloita itsetehdyn suklaan joukossa, niin hyvää!
VastaaPoistaUlla
Banaanin ja suklaan liitto on mun mielestä toimiva. Suklaan sekaan laitettavat banaanisiivut kun vielä pikapakastaa, ollaan hyvin lähellä täydellisyyttä! Tosin suklaat pitää syödä sitten nopsaa pois, mutta sehän nyt harvoin on ongelma :) Tänään tarkoituksena on tehdä jouluista suklaata, sekaan pienenpieniksi pilkottuja kuivattuja hedelmiä, manteleita ja glögimausteita (kanelia, neilikkaa ja kardemumma). En ole aikaisemmin kokeillut, joten suhteita varmaan täytyy haeskella!
VastaaPoistaHei ja kiitos kivasta ohjeesta. Voiko näitä itsetekemiä raakasuklaita säilyttää kuinka? Itse ajattelin antaa jotakin raakasuklaakonvehteja joululahjaksi tuttaville, tästä aiheesta olisikin viha saada postaus jossa olisi vinkkejä ja ideoita! (:
VastaaPoistaItse en ole koskaan raakasuklaata maistanut mutta tilaisuuden tullen maustaisin sen macadamia pähkinöillä ja hunajalla. Hieman suolaiset pähkinät ja makea hunaja on luotto combination! :)
VastaaPoista-J
Tykkään kovasti raakasuklaasta, tähän mennessä oon maistellut lähinnä Ruohonjuuresta löytyviä merkkejä mutta nyt on eka itse tehty satsi valmiina jonka maustoin manteleilla, kanelilla ja inkiväärillä, siis yhtä lisämakua kerrallaan :) Slurps!
VastaaPoistaMitenkähän kauan nuo säilyy jääkaapissa?
Itse olen vasta kerran kokeillut raakasuklaan valmistusta, eikä tällöin minulla ollut mitään, jolla antaa suklaaseen makeutta, joten maku jäi aika vahvaksi. Oma herkkuainesosani on kookosleseet, ja niiden lisääminen suklaaseen(kin) voisi olla aika jees ;)
VastaaPoistaMäkin olin tuolla Jaakon luennolla. Todella valloittava ja innostava persoona. Olen käynyt nyt syksyllä hänen parilla muullakin kuennolla. Raakasuklaata olen aikaisemmin valmistanut kerran Cocovin valmispakkauksesta, mutta nyt ostin aineet erillisinä, ja kohta aion ryhtyä suklaan valmistukseen. Kaakaovoita, kaakaojauhetta, Lucumaa, pähkinöitä ja kuivattuja karpaloita. Vähän mukaan Acavesiirappia... Saas nähdä millaista tulee. Nyt on just sellanen fiilis, että vaikka millaisia yhdisteitä tekee mieli testailla. Kahvittelijat voisivat pitää myös kahvisuklaasta, kahvipavut rouhittuna???
VastaaPoistaIhania kommentteja tullut teiltä paljon, kiitos niistä. Arvon suklaat ensi viikolla, joten vielä voi vinkkejä laittaa tulemaan!
VastaaPoistaOllaan poikaystäväni kanssa tehty raakasuklaata viime kesän alusta lähtien :). Makeanhimoni on selvästi vähentynyt kun aina löytyy raakasuklaata jääkaapista.Pari palaa jo riittää hillitsemaan makeanhimoni.
VastaaPoistaOllaan melkein aina käytetty Halmetojan ohjeita, niitä onkin jo aika monta kokeiltu. Makeutukseen on kokeiltu hunajaa sekä vaniljauutetta,lemppariksi on osoittautunut vaniljauute,sillä se sekoittuu paremmin. Mieluisin suklaa on sisältänyt kookoshiutaleita, cashew-pähkinöitä & manteleita. Joulun alla olisi vielä tarkoitus tehdä jouluisempaa suklaata, joten ajattelin laittaa suklaaseen cashew-pähkinöitä, kanelia ja kaardemummaa.