Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

26.11.2011

Urheilijan hormonitoiminta ja sen optimointiCocoVi:n urheilijoiden tiimipäivässä Anne Hämäläinen Optimal Performancelta piti loistavan presentaation urheilijan hormonitoiminnasta ja sen optimoinnista. Olen menossa Annelle biosignature mittaukseen muutaman viikon päästä ja tulen kirjoittamaan siitä myös täällä. Juuri siksi ehkä juuri tämä aihe oli lähellä minua ja kiinnostavin. 


Mitä on biosignature?


Biosignature-menetelmä kertoo kehon eri osiin varastoituneen rasvan perusteella millainen kehosi hormonaalinen tila on. Tässä mitataan 12 ihopoimun kautta rasva kehossamme ja niistä voidaan päätelllä monia asioita. Kehossamme luonnostaan esiintyvät hormonit mahdollistavat erilaisia tapahtumia elimistössä. Hormonit esimerkiksi nostavat tai laskevat aineenvaihdunnan nopeutta, varastoivat rasvaa tai purkavat sitä energiaksi ja rakentavat tai hajottavat lihaskudosta.


Liian korkea insuliinitaso näkyy jenkkakahvoina ja sen heikko sietokyky taas selkämakkaroina. Selän piste kertoo siitä kuinka hyvä geneettinen sietokyky meillä on insuliinille tai hiilareille. Pääosin hiilareita ei siedetä kovin hyvin. 75% maailman väestöstä sietää huonosti suuria määriä hiilareita. Ne loput 25% ovat onnekkaita. Mielenkiintoinen oli myös pohkeen piste. Se heijastaa unen määrää. 


Biosignaturen tavoite on löytää oma optimaalinen ruokavalio ja oma optimaalinen elintapa. Analyysissa taustatiedot kartoitetaan tarkasti. Biosignature analyysissa saan vastauksen siihen, miksi kehoni on muokkautunut sellaiseksi kuin se on. Ihminen on kokonaisuus ja hormonitoiminta moninainen systeemi. Mutta tästä siis lisää tuonnempana. 


Anne puhui paljon asiaa, enkä millään voi kaikkea tähän kirjoittaa vaikka mieli tekisikin. Otan vielä yhden jutun esille hänen presentaatiostaan, antioksidantit. Niitä tulisi käyttää monipuolisesti. 


Antioksidantteja saamme monista eri lähteistä. Karotenoideja saamme värikkäistä kasviksista. Hyviä lähteitä ovat persikka tai mansikka. Flavonoideja saadaan teestä, kahvista, punaviinistä, marjoista, suklaasta... Suklaa, kaikkien lemppari. Tässä tulee nyt sääntö, kuinka suklaata tulee oikeaoppisesti nauttia saadakseen siitä maksimaalisen hyödyn: SUKLAA höylätään ohuiksi lastuiksi, ne laitetaan kielelle ja suklaa sulaa suuhun, kieli ja suu tunnistvat antioksidantit ja näin taataan paras mahdollinen hyöty. Sitten on C-vitamiini, jota saa erinomaisesti esim. camu camusta ja sitrushedelmistä (laitankin usein vesipullooni vähän camu camua ja sitruunamehua, tämä on opittu juttu eräältä baarin vakkariasiakkalta). E-vitamiinia puolestaan saamme manteleista tai auringonkukansiemenistä. 


Annen presentaation jälkeen meille urheilijan henkisestä valmennuksesta kertoi Minna Immonen. Kirjoittelen tästä myös lisää tuonnempana. Minna piti tosi hyvän esityksen. Kirjoitimme itsellemme ylös tavoitteemme, näistä minulla on hyviä kokemuksia myös aiemmin. Tässä en ehkä olisi, jos en aikoinani olisi tavoitteitani listannut paperille. 


Sitten oli hyvä jatkaa CocoVi Bar'lle maistelemaan raakakakkua, suklaata, luomukahvia, pakuriteetä ja ihania smootheja. Kiitos CocoVi Barin ihanille Marjalle ja Tomille tarjoiluavusta. Ja kiitos meidän loistavalle urheilijatiimille ja Samille myös hienosta päivästä. Muutamia kuvia vielä kivasta päivästä.
Urheilijatiimin body fitness vahvistus, kaunis Katariina
Raakakakku, tuunattuna kanelilla ja kaakaonibseillä
Ihanat Marja ja Tomppa baarilla
Biosignature Coach Anne ja raakakakku
Tiimin "taisteluosasto", Joni
Ultra-Markku ja keihäsosasto Eero
Sporttitiimiläiset ja terveelliset herkut

-

4 kommenttia:

 1. Sulla on ollut todella mielenkiintoinen päivä. Itse olin elokuussa kuuntelemassa Kaisa Jaakkolan Hormoonidietti-luentoa yliopistolla ja hän kertoi myös tuosta signature-menetelmästä. Asia jäi todella kiinnostamaan, mutta toistaseksi en ole saanut tehdyksi mitään asialle, että päätyisin analyysiin. Odotan postaustas aiheesta suurella kiinnostuksella!!!

  VastaaPoista
 2. Moi Hepa! Kyllä, loistava päivä. Postausta tulossa lähiaikoina, menen joulukuun alussa sinne :)

  VastaaPoista
 3. Kiva, että aihe kiinnosti! Katsotaan sitten joulukuun puolella, mikä on tilanne ja mitä lähdetään sille tekemään :-)

  VastaaPoista
 4. Katariina on vaan, niin kaunis :)

  T: Niina

  VastaaPoista