Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

12.12.2013

Raw yammy chocolate


Iski eilen illalla akuutti suklaanhimo ja kaapista löytyy yleensä siihen tarvittavia raaka-aineita! Itselle raakasuklaa on niin jokapäiväinen juttu mutta avataanpa asiaa hieman tarkemmin sillä monelle tämä ei ehkä ole vielä niin tuttu asia!


Mitä oikein on raakasuklaa? 

Raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan prosessoimattomista raaka-aineista. Raakasuklaan valmistamisessa raaka-aineita ei kuumenneta! Kuitenkin kookosöljy ja kaakaovoi sulatetaan vesihauteessa. Tärkeät ravintoaineet tuhoutuvat kun tavallista suklaata valmistetaan ja näin kaikki arvokkaat ainesosat mm. entsyymit, vitamiinit ja fytoravinteet, tuhoutuvat. Tämän vuoksi raakasuklaa on terveellistä kun taas "tavallinen" suklaa ei!Raakasuklaan valmistetamiseen käytetään yleensä superfoodeja kuten raakakaakao –jauhetta ja macaa sekä lucumaa. Näiden superruokien tai voimaruokien (tai miksi nyt kukakin niitä haluaa kutsua) avulla raakasuklaaseen saadaan alkuperäisen ja herkullisen maun lisäksi tiivistettyä käytännössä enemmän kehollemme tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja)!

Pääosin kaikki markkinoilla olevat suklaat (myös tummat suklaat) on prosessoitu korkeissa lämpötiloissa, mikä heikentää suklaan ravinnepitoisuutta merkittävästi muuttaen alkuperäisten raaka-aineiden vaikutusta. Raaka kaakao sisältää yli 1200 eri yhdistettä. Kun kuumennamme alkuperäisen raaka-aineen, menetämme suuren määrän arvoikkaista ainesosista. Lisäksi vaikka Fazerin sinisessä on vain murto-osa oikeaa kaakaota!

Kun kaakaosta tehdään ”tavallista suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta” niin sitä kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet menettävät merkityksensä, eikä voi puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa.

Valmistaminen

1) Sulata rasvat

Laita kulho lämpimään vesihauteeseen. Lisää sinne kaakaovoi ja/tai kylmäpuristettu kookosöljy (yleensä paras pohja saadaan käyttämällä kumpaakin).  Kylmäpuristettu kookosöljy muuttuu nestemäiseksi +25 asteessa, esimerkiksi kesällä öljy on usein valmiiksi nestemäisessä muodossa (huoneenlämmössä). Kookosöljy sulaa nestemäiseksi melko nopeasti. Kaakaovoin kohdalla on tärkeää saada voi mahdollisimman pienenä raasteena kulhon pohjalle, jolloin se sulaa helpommin. Isot kaakaovoin palaset sulavat nimittäin huomattavan pitkiä aikoja kuumemmassakin vesihauteessa. Kaakaovoinpalasten raastamiseen kannattaa käyttää apuna vaikka juustoraastinta. Voimaruoan kaakaovoi oli tosi hienojakoista jo valmiiksi kun taas Cocovin vastaava tuote on isommissa kimpaleissa (raastaminen on aika raastavaa)!

2) Makeuta

Sitten rasvojen joukkoon lisätään makeutusaineet. Itse käytän yleensä kotimaista luomuhunajaa (juokseva) tai agave siirappia. Kiinteämpi hunaja vaatii yleensä melko pitkän sulatusajan. Korpilahden luomuhunaja on ollut huippua!

3) Lisää “jauhot”

Seuraavaksi joukkoon lisätään jauheet. Tänään laitoin raaka kaakaota, macaa, lucumaa, chlorellaa, himalajan ruususuolaa! Voit laittaa perusjuttujen (raaka kaakao, maca, lucuma -  eli jo näillä pärjäät!!!) lisäksi vaikka mitä! Suklaan maustamiseen sopii myös chili, cayannepippuri, inkivääri, kardemumma, kaneli, minttu, aito vanilja,  piparminttu öljy, appelsiini öljy, sitruuna öljy! Just name it!

4) Pähkinät tai muut kiinteät "mausteet"

Nyt voit lisätä kiinteämmät raaka-aineet kuten kaakao nibsit, goji-marjat, saksanpähkinät hampunsiemenet – joita mä käytin tänään! Sekaan sopii myös muut pähkinät, mehiläisten siitepöly, mantelit, inka-marjat, mulperit, kuivatut kotimaiset marjat, sitruunan kuori tai kuivatut hedelmät pilkottuna. Esim. rusina, mango, ananas, taateli, viikuna ja omena. Pähkinät voi murskata tai laittaa kokonaisena!

5) Kaada vuokaan tai muotteihin

Tänään käytin silikonivuokaa mihin tulee usein tehtyä suklaa! Se on kätevä laittaa myös Ikeasta saataviin jääpalamuotteihin tai pieniin silikonisiin muffinssivuokiin!

6) Laita pakkaseen noin puoleksi tunniksi

7) Suklaata voit säilyttää joko pakkasessa tai jääkaapissa

8) Ota suklaa pakkasesta esille vähän ennen tarjoilua jotta se ei ole ihan jäistä!

Kysykää ja kommentoikaa! Itselle tämä on niin tuttu ja tavallinen juttu jo etten ehkä tajua kaikkea tarpeeksi tarkasti kertoa!Sports Ladyn suklaa keskiviikkona

Fiilispohjalta laitoin seuraavat määrät näitä ainesosia

50g kookosöljyä
50g kaakaovoita
1/2 dl lucumaa
1 reilu rkl macaa
1 dl raaka kaakaojauhetta
himalajan ruususuolaa "sopivasti"
1 iso tl chlorellaa
1 rkl kaakaonibsejä
1 iso tl hampun siemeniä
saksanpähkinöitä
goji -marjoja


Chlorella ja suola on mun ehdottomat "lempparimausteet"! Tästä tuli tosi hyvää ja tujua eikä niin makeaa kuin vaikka Raakasuklaan valmistuspaketin aineksista! Katselin illalla vielä leffan ja maistelin tätä herkkua samalla! Niin hyvväää!!!


yammy yammy yammy
Mitkä on teidän lempparimausteet kun teette suklaata?

2 kommenttia:

 1. En ole koskaan tehnyt raakasuklaata, mutta nyt sait miettimään, että pitäiskö kokeilla... :) Tykkäisin laittaa just jotain vaniljaa, vadelmia tms. mukaan. Macaa ja Lucumaa löytykin jo kotoa. Goji-marjoista en taas tykkää yhtään. Helpostihan tuossa pystyisi varioimaan vaikka mitä!

  VastaaPoista
 2. Kannatta kokeilla! Periaatteessa et tarvitse kaakaovoita vaan koko "rasvamäärän" voi tehdä myös kookosöljyyn jos sitä löytyy (niin ei tarvitse joka pussia ostaa)! Ja sitten vaan joukkoon mitä mieleen juolahtaa!

  Hyvä pikasuklaa on
  1/2 dl macaa
  1/2 dl lucumaa
  1 dl raaka kaakao jauhetta
  1 dl kookosöljyä

  Ja sitten tänne suolaa vähän ja hunajaa + marjoja jne!

  VastaaPoista