Iski eilen illalla akuutti suklaanhimo ja kaapista löytyy yleensä siihen tarvittavia raaka-aineita! Itselle raakasuklaa on niin jokapäiväinen juttu mutta avataanpa asiaa hieman tarkemmin sillä monelle tämä ei ehkä ole vielä niin tuttu asia!
Mitä oikein on raakasuklaa?
Raakasuklaa on suklaata, joka valmistetaan prosessoimattomista raaka-aineista. Raakasuklaan valmistamisessa raaka-aineita ei kuumenneta! Kuitenkin kookosöljy ja kaakaovoi sulatetaan vesihauteessa. Tärkeät ravintoaineet tuhoutuvat kun tavallista suklaata valmistetaan ja näin kaikki arvokkaat ainesosat mm. entsyymit, vitamiinit ja fytoravinteet, tuhoutuvat. Tämän vuoksi raakasuklaa on terveellistä kun taas "tavallinen" suklaa ei!
Raakasuklaan
valmistetamiseen käytetään yleensä superfoodeja kuten raakakaakao –jauhetta ja macaa sekä lucumaa. Näiden superruokien tai voimaruokien (tai miksi nyt
kukakin niitä haluaa kutsua) avulla raakasuklaaseen saadaan alkuperäisen ja
herkullisen maun lisäksi tiivistettyä käytännössä enemmän kehollemme
tarpeellisia ravintoaineita (vitamiineja, mineraaleja, aminohappoja, antioksidantteja)!
Pääosin
kaikki markkinoilla olevat suklaat (myös tummat suklaat) on prosessoitu
korkeissa lämpötiloissa, mikä heikentää suklaan ravinnepitoisuutta
merkittävästi muuttaen alkuperäisten raaka-aineiden vaikutusta. Raaka kaakao
sisältää yli 1200 eri yhdistettä. Kun kuumennamme alkuperäisen raaka-aineen,
menetämme suuren määrän arvoikkaista ainesosista. Lisäksi vaikka Fazerin sinisessä on vain murto-osa oikeaa kaakaota!
Kun kaakaosta tehdään ”tavallista suklaata” tai ”tavallista kaakaojauhetta” niin sitä kuumennetaan korkeissa lämpötiloissa (120-130 astetta) ja siihen lisätään mm. maitojauhetta, erilaisia lisä-aineita, valkaistua sokeria ja usein geenimanipuloidusta soijasta valmistettua lesitiiniä. Tällöin alkuperäisen raaka-aineen luonne ja ominaisuudet menettävät merkityksensä, eikä voi puhua enää samasta ruoka-aineesta, saati sitten terveyshyödyistä, joita alkuperäisessä muodossa nautittu raaka kaakao tarjoaa.
Valmistaminen
1) Sulata
rasvat
Laita kulho
lämpimään vesihauteeseen. Lisää sinne kaakaovoi ja/tai kylmäpuristettu
kookosöljy (yleensä paras pohja saadaan käyttämällä kumpaakin). Kylmäpuristettu kookosöljy muuttuu
nestemäiseksi +25 asteessa, esimerkiksi kesällä öljy on usein valmiiksi
nestemäisessä muodossa (huoneenlämmössä). Kookosöljy sulaa nestemäiseksi melko
nopeasti. Kaakaovoin kohdalla on tärkeää saada voi mahdollisimman pienenä
raasteena kulhon pohjalle, jolloin se sulaa helpommin. Isot kaakaovoin palaset
sulavat nimittäin huomattavan pitkiä aikoja kuumemmassakin vesihauteessa.
Kaakaovoinpalasten raastamiseen kannattaa käyttää apuna vaikka juustoraastinta. Voimaruoan kaakaovoi oli tosi hienojakoista jo
valmiiksi kun taas Cocovin vastaava tuote on isommissa kimpaleissa (raastaminen on aika raastavaa)!
2) Makeuta
Sitten
rasvojen joukkoon lisätään makeutusaineet. Itse käytän yleensä kotimaista
luomuhunajaa (juokseva) tai agave siirappia. Kiinteämpi hunaja vaatii yleensä
melko pitkän sulatusajan. Korpilahden luomuhunaja on ollut huippua!
3) Lisää “jauhot”
Seuraavaksi
joukkoon lisätään jauheet. Tänään laitoin raaka kaakaota, macaa, lucumaa, chlorellaa,
himalajan ruususuolaa! Voit laittaa perusjuttujen (raaka kaakao, maca, lucuma - eli jo näillä pärjäät!!!)
lisäksi vaikka mitä! Suklaan maustamiseen sopii myös chili, cayannepippuri,
inkivääri, kardemumma, kaneli, minttu, aito vanilja, piparminttu öljy,
appelsiini öljy, sitruuna öljy! Just name it!
4) Pähkinät
tai muut kiinteät "mausteet"
Nyt voit
lisätä kiinteämmät raaka-aineet kuten kaakao nibsit, goji-marjat, saksanpähkinät
hampunsiemenet – joita mä käytin tänään! Sekaan sopii myös muut pähkinät,
mehiläisten siitepöly, mantelit, inka-marjat, mulperit, kuivatut kotimaiset
marjat, sitruunan kuori tai kuivatut hedelmät pilkottuna. Esim. rusina, mango,
ananas, taateli, viikuna ja omena. Pähkinät voi murskata tai laittaa
kokonaisena!
5) Kaada
vuokaan tai muotteihin
Tänään
käytin silikonivuokaa mihin tulee usein tehtyä suklaa! Se on kätevä laittaa
myös Ikeasta saataviin jääpalamuotteihin tai pieniin silikonisiin
muffinssivuokiin!
6) Laita
pakkaseen noin puoleksi tunniksi
7) Suklaata
voit säilyttää joko pakkasessa tai jääkaapissa
8) Ota
suklaa pakkasesta esille vähän ennen tarjoilua jotta se ei ole ihan jäistä!
yammy yammy yammy |
Mitkä on teidän lempparimausteet kun teette suklaata?
En ole koskaan tehnyt raakasuklaata, mutta nyt sait miettimään, että pitäiskö kokeilla... :) Tykkäisin laittaa just jotain vaniljaa, vadelmia tms. mukaan. Macaa ja Lucumaa löytykin jo kotoa. Goji-marjoista en taas tykkää yhtään. Helpostihan tuossa pystyisi varioimaan vaikka mitä!
VastaaPoistaKannatta kokeilla! Periaatteessa et tarvitse kaakaovoita vaan koko "rasvamäärän" voi tehdä myös kookosöljyyn jos sitä löytyy (niin ei tarvitse joka pussia ostaa)! Ja sitten vaan joukkoon mitä mieleen juolahtaa!
VastaaPoistaHyvä pikasuklaa on
1/2 dl macaa
1/2 dl lucumaa
1 dl raaka kaakao jauhetta
1 dl kookosöljyä
Ja sitten tänne suolaa vähän ja hunajaa + marjoja jne!