Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

3.6.2014

Tuloksia 4 viikon jälkeen ja ajatuksia gluteenista

Nyt on dieettiä takana päivän verran yli neljä viikkoa. Perjantaina mulla oli tankkauspäivä ja söin mitä huvitti. Ja vähän enemmänkin :) Paino on laskenut näiden viikkojen aikana hyvin, tänään vaaka näytti 3,7 kiloa vähemmän. Viime viikolla vaakalukema näytti jo tasan 4 kiloa miinusta ennen tankkauspäivää! Kohtuullisen hyvin, tai todella hyvin ottaen huomioon hormonitoimintani ja kilpirauhasen vajaatoiminnan. Tähän mulla tosin on lääkitys. Lääkitys, jota on vuoden aikana tiputettu 2/3 alaspäin. Uskon, että ruokavaliolla on valtava merkitys.

Mitoissa on myös tapahtunut hyvin muutosta. Tässä muutama esimerkki:

Vyötärö kapein kohta -3,5 cm
Vyötärö (muutama cm navan alta) -5 cm
Lantio -4,5 cm
Takapuolen kohdalta mitta jalat yhdessä -4,5 cm
Reisistä on lähtenyt noin pari senttiä, mutta jännitettynä paljon enemmän. Vasemmasta jopa neljä senttiä.
Oikea polven kohta 1 cm
Vasen polven kohta 2 cm

Tarkoitus on taas mennä juhannukseen asti ihan ruokavalion mukaan. Ei mitään herkkuja ennen sitä. Ja silloin aion pitää oikeaoppisen tankkauspäivän (jos vain mahdollista). Ei rasvaa tai protskua paljonkaan. Paljon hiilareita, gluteenittomia sellaisia. Se määrä mitä perjantaina mätin kurkusta alas ei ollut hyvä juttu, vaikka joka suupalasta nautinkin. Elimistö vetäisi ihan jumiin ja mielialassa huomasin myös selkeän muutoksen. Kun kroppa ei ole tottunut gluteeniin, oli se leivän ja lettujen määrä too much. Oli tosi väsynyt olo, ehkä myös aavistuksen sellainen olo että olisin tulossa kipeäksi. Ja väsytti. Niin paljon. Ja fiilis oli vähän alakuloinen. Niin, ja teki mieli kaikkea höttöpullaa ja karkkia. Olen tässä taistellut mussuttamishimoa vastaan viikonlopusta lähtien. Nyt alkaa helpottaa jo onneksi. Tämän jälkeen en voi kuvitellakaan millainen olo olisi, jos päivittäin vetäisin vastaavaa settiä: leipää, satunnaisen palaveripullan tai croissantin jne. Joskus se on ollut mun arkea, vielä kolme vuotta sitten. Mulle ei missään nimessä sopisi viikoittainen cheat meal tai cheat day.

Mitä haittaa gluteenista on?

Gluteeniton ruokavaliohan on valtava hitti nykyään. Mutta gluteeniton ruokavalio ei ole laihdutusdieetti. Hiilihydraatit ja niiden liika nauttiminen lihottavat, ei gluteeni. Ihan yhtä lailla liikaa nautittu proteiini muuttuu kehossa rasvaksi. Vaikka gluteeni itsessään ei olekaan syypää ylipainoon, voi se aiheuttaa monenlaisia terveysongelmia. Gluteenia onkin kuvattu kuin tietokonevirukseksi, joka sekoittaa elimistön immuunijärjestelmän.

Oireita gluteeniherkkyydestä voivat olla esimerkiksi jatkuvat infektiot ja sairastelut, iho-oireet, mielialanvaihtelut ja autoimmuunisairaudet, kuten vaikka reuma tai jopa syöpä. Kroonisista vaivoista kärsivien kannattaisi kokeilla lääkkeiden sijaan ruokavalion muutosta. Lääketieteessä idea on, että jos jokin aine aiheuttaa reaktioita, syödään lääkkeitä, joilla niitä hillitään. Sen sijaan pitäisi poistaa aine, joka niitä aiheuttaa. Gluteenittomaan ruokavalioon siirtyminen ei maksa mitään ja on kokeilemisen arvoinen. Kahdeksan viikkoa ja näet mitä hyötyä tällä on!

Itse jätän gluteenittomatkin leipävaihtoehdot kaupan hyllylle, koska en välttämättä luota tuoteselosteen tietoon niiden sisältämistä ainemääristä. Sama gluteenittoman pizzapohjan kanssa myös. Jos pizzaa joskus syön, niin valitsen sen normiversion varmasti. Toki itsetehdyissä leivissä ja pizzapohjissa asia on erikseen. Mutta niitä sitten tankkauspäivänä vasta :)

Näillä mennään ja homma jatkuu taas hyvillä mielin! Niin ja suuri kiitos lähipiirin ihmisille, jotka ihanasti olette mua tsempanneet. Se on tosi tärkeää! Sunnuntainakin kyläillessä oli ihanan terveelliset tarjoilut pöydässä. En ole missään kokenut vielä olevani outo ja poikkeava, vaikka olen istunut niin terassilla kuin käynyt ulkonakin syömässä dieetin aikana. Puss!

Tässä vielä aamun puuroresepti.

Vaniljainen protskupuuro raw

1 dl jumbo oats'eja
1 rkl chia siemeniä
2 dl makeuttamatonta mantelimaitoa (13 kcal/100g)

1/2 mittaa Solgar Whey to Go vanilla proteiinijauhetta (tai jokin muu protsku)
100g marjoja
(Mysliä)

Sekoita kaurahiuteleet sekä chia siemenet maidon kanssa. Laita jääkaappiin vetäytymään yön yli. Lisää aamulla protsku. Asettele puuro ja marjat (sekä mysli) kerroksittain tarjoiluastiaan. Koristele marjoilla ja kuivatuilla mulpereilla. Myslin voi jättää pois niin saat kevyemmän version. Vaniljaprotskun sijaan voit maustaa puuron luonnon vaniljalla ja protskuna nauttia vaikka keitetyn munan. 

Niin ja noita Jumbo Oats'eja sekä makeuttamatonta mantelimaitoa saa ihan Prismasta (tätä jo aamulla kyseltiin Sports Ladyn facessa)! Chia siemeniä taas löytyy luontaistuotekaupasta tai hyvinvarustellusta K-marketista! Ja allaolevia luomumunia Mayorsin munaringistä (60 munaa maksaa 19 euroa kun taas normikaupassa 6 munaa on vitosen)! Suosittelen sijoittamaan myös laadukkaaseen protskuunsillä yhden annoksen hinnaksi ei paljon jää vaikka itse purkki tyyriiltä tuntuukinÄlkää ostako ruokakauppojen lisäainemömmöprotskuja


Instaan laitan enemmän ruokakuvia mun dieettipöperöistä! Ja vähän muutakin! Eli jos ne kiinnostaa niin löydyn sieltä nimellä Sportsladyh! Käykää seuraamassa ja kommentoimassa! Kiva kun joku sinnekin jotain aina kirjoittelee!

Hugs
Hanna


2 kommenttia:

  1. Hyvä Hanna!
    Olet kyllä sellainen inspiraation lähde aina :)

    VastaaPoista
  2. Voi kiitos Johanna :) Toivonkin että tää tsemppaisi muitakin omien projektien kanssa.

    VastaaPoista