Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

8.7.2014

HIIT baby HIIT

Tein pitkästä aikaa tänään intervallitreenin. HIIT eli high intensity interval training on monelle varmaan tuttu juttu? Siitä nyt on kovasti vouhkattu viime vuodet. Kovatehoinen intervallitreeni on hyvä keino boostata aineenvaihduntaa. Intervallitreeni koostuu kovatehoisten harjoitusjaksojen ja lepojaksojen vuorottelusta. Liikkeet ja tyyli on intervallitreenissä vapaat! Voit tehdä tätä vaikka kahvakuulan kanssasalillajuosten/kävellen/hölkätenfillaroidenmökillä vaikkapa soutaen tai hyppynarua käyttäen. Myös kovatehoisten ja lepojaksojen pituutta voi vaihdella. Mun työosuus oli 15 sek ja palautus 1 min. Juoksin niin lujaa sen 15 sekuntia kun jaloista lähtija sitten kävelin minuutin. Tein noin 15 intervallia! Alussa kävelin noin 20 min ja lopussa 10 min. Tein sen mun normaalin aamulenkinmutta nyt kävelyn sijaan näin! Voit tehdä 15-30 sek työosuuksiamutta suosittelen ettet tee pidempääsillä silloin et pysty vetämään ihan täysillä! Toki jotkut tekevät myös pidempiä settejätähän ei ole yhtä oikeaa tapaa!

Intervallitreenin sanotaan polttavan paljon enemmän kaloreita ja parantavan kehonkoostumusta lyhyemmässä ajassa kuin aerobisen harjoittelun. Tunnin lenkin sijaan kannattaisi tehdä 20 minuutin intervallit. Intervallitreeni lisää myös lihasmassaatoisin kuin vaikka aamulenkit kävellen. Harjoittelu tehostaa myös treenin jälkeistä aineenvaihduntaa. Matalatehoisessa aerobisessa treenissä hapettuu rasvaaja hapettuminen loppuu harjoituksen päättyessä. Kovatehoisen treenin aikana keho hankkii energiaa hapettamalla hiilihydraattejaei rasvaa. Treenin jälkeenkun elimistö palautuu normaalitilaanalkaa rasvan hapettaminen. Intervallitreenin aikana energiaa kuluu vähemmän kuin aerobisessa treenissämutta rasvanpolton taas on todettu olevan jopa yhdeksän kertaa tehokkaampaa intervalliharjoituksia tehtäessä.

Tekipä hyvää juosta vähän tänään! Naamakin tuli ihan kunnolla punaiseksi ja kroppaan tuli ihan mahtava tunne kunnon hikoilusta ja sykkeen nostatuksesta. En ole oikeastaan vuoteen juossut ollenkaan. Ennen juoksin pitkiäkin lenkkejä ja se alkoi pikkuhiljaa kostautua selälle. Juokseminen on todella paljon muodissa nykyäänmutta se vaatii voimaa ja siihen liittyy aika suuri vammautumisen riski. Juokseminen ei ole kevyttä. Helposti se vahingoittaakin juuri lonkkia polvia ja selkää. Toiset toki vannovat että näin ei olemutta ylikuormituksen aiheuttamat vammat voivat kehittyä huomaamatta vuosien mittaan. Iän karttuessa liikkuuus sitten heikkenee ja tämä lyhentää elinikää. Toki myös painoharjoittelun aiheuttama jäykkyys on huono juttuenkä arvosta myöskään pelkkää salilla jyystämistä niinettä nivelet ovat kovalla koetuksella kun tehdään isojen painojen kanssa.

Älkää käsittäkö väärin en halua nyt kuitenkaan tässä lytätä ketään juoksijoita tai punttipenoja. Itsekin tykkään tai tykkäisin juosta ja rakastan kunnon salitreeniä. Haluan korostaa aina että hyvä kunto koostuu niin monesta asiasta. Ja pääasia on kuitenkinettä tekee sitä mistä tykkää! Lihasvoiman ja hengitys- ja verenkiertoelimistön kestävyyden lisäksi tärkeitä osa-alueita ovat mielestäni myös lihaskestävyys (esimerkiksi kuinka pitkään jaksat tehdä toistoja vaikka pienemmillä painoilla tai roikkua tangossa)teho (jos kaksi ihmistä vaikka vetää leukaa niin teho on parempi sillä kumpi tekee sen nopeammin)nopeus (kyky toistaa jotaikin liikettä tai liikesarjaa nopeasti)koordinaatio (kuinka yhdistät useampia kuin yhden liikkeen sulavaksi liikkeeksi)tasapaino (kyky hallita kehon painopistettä)notkeus (liikkeen laajuus). Uskonettä kaikki nämä yhdessä ovat pitkän iän ja hyvinvoinnin salaisuus. No nyt juttu lähti hieman rönsyilemäänmutta summa summarum 

Intervalliharjoittelu 
  • polttaa rasvaa 
  • kehittää voimaa nopeutta tehoa ja hengitys- ja verenkiertoelimistöä 
  • tehokasta - tekee tämän kaiken paremmin ja lyhyemmässä ajassa kuin aerobinen harjoittelu tai rasittava kestävyysharjoittelu - 20 min riittää
  • tehokasta myös lihaskunnon kannalta
  • onnistuu missä tahansa - myös mökillä (souda tai hypi hyppynarullajos et pääse juoksemaan)

Huippua päivää kaikille ja nautitaan tästä upeasta kelistä! Illalla pääsee kahvakuulailemaan Herttoniemen Suksipuistoon klo 18.30-19.30 ja kertamaksu on kympin! Kuulaa saat lainaksi myös kun laitat viestiä mulle hanna@sportslady.fi etukäteen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti