Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

3.5.2011

Miten ravitsemme itseämme?

Kiitos teille ihanista onnitteluista ja kommenteistanne. Ja tervetuloa uusille lukijoille! Sports Ladyn sähköpostiinkin on tupsahtanut mukavasti viestejä ja lupaan vastailla niihin heti kun ehdin!


Ajattelin tähän viikon alkuun ottaa pientä pohdintaa taas ravitsemuksesta. Nyt kun juhlapyhät ovat taas ohi tulee tarkistettua omaakin syömistä. Vielä on aikaa kesään ja parissa kuukaudessa ehtii hyvin vielä tiristellä ylimääräisiä pois jos näin päättää. Viime vuonna tähän aikaan aloitin oman elämäntaparemontin ja pääsin hienosti kesäksi timmiin kuntoon. Vielä siis ehtii jos haikailee muutaman kilon kevyempää olemusta! 


Miten ihminen nykyään syö? Miksi meillä ei ole tasapainossa eri vaikutustekijät (energiamäärä, hiilarien laatu/määrä, valkuaisen laatu/määrä, rasvojen laatu/määrä, kuidut, ateriarytmi, kasvi/eläinkunnan ruokien suhde, ruokien valmistustavat, ruokien laatuvalinnat (teollinen/luonnollinen), ruokien pureskelu..?


Meillä ei useimmiten ole mitään linjaa ravitsemuksessa, ei oikeastaan minkäänlaista suunnitelmaa tai tavoitetta edes yhdeksi päiväksi. Päivän ateriat eivät muodosta kokonaisuutta. Elämme ateria kerrallaan reseptien, tottumusten, talouden ja mainosten mukaan. Työpaikkaruokalassa otamme mitä tarjolla sattuu olemaan, kaupassa valitsemme epäterveellisiä välipaloja tai kiireessä syömme viinerin nälkään... Just name it. 


Tämä lista on niin hauska, että se on pakko tähän laittaa. Tai hauska ja hauska, mielenkiintoista luettavaa ennemmin ehkä :)
Elämän aikana syödään yhteensä:
  • nautoja noin 30 kpl
  • sikoja noin 60 kpl
  • makkaraa satoja metrejä
  • maitoa 10 000 - 15 000 litraa
  • munia ja kaloja tuhansittain
  • pullaa ja valkoista leipää yli 2km siivuina
  • kahvia 10 000 -15 000 litraa
  • sokeria 75 säkillistä
  • muuta roskaruokaa tonneittain
  • alkoholijuomia 5 000 - 10 000 litraa
Syöntikertoja kertyy elämän aikana 120 000 - 150 000 kertaa. Tämä kaikki tekee yhteensä 60 000 - 75 000 kg ruokamassaaa, joka tekee pakettiautoihin lastattuna noin 2 km pitkän letkan tai kottikärryihin lastattuna 4km pitkän jonon. No voi vain kuvitella minkälaisen kokonaisrasituksen tämä muodostaa elimistölle elämän aikana. Varsinkin jos ruoka ei ole sieltä terveellisimmästä päästä.

Nykyinen ravitsemus on sattumaa. Se on tulos mainosten, makunystyröiden, reseptikirjojen, tunteiden, väärien tottumusten, virheellisen kasvatuksen ja väärän informaation ohjailusta. Voiko se olla terveellinen? 

Itse pyrin miettimään jo edellisenä päivänä valmiiksi mitä seuraavana päivänä suuhuni pistän. No joskus sinne voi eksyä jotain suunnittelematonta, mutta usein syömiseni on ennalta suunniteltua. Viime aikoina on ollut tosin niin kiire, että en ole ehtinyt tehdä eväitä. Plus sosialisoinnin kannalta on mukava syödä yhdessä kollegoiden kanssa. Silti kuitenkin valitsen ravintolasta / ruokalasta ne terveelliset vaihtoehdot. Ja pidän terveellisä välipaloja aina käsilaukussa. 

Tällaisia mietteitä tämän viikon alkuun.


Be Well,
Sports Lady

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti