Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

4.2.2014

Aito ruoka - mitä se on ja miksi kannattaa suosia sitä?


Mulle on tullut viime aikoina paljon ruokapostauksia ja kai vähemmän niitä treenikuvia tai postauksiaJohtuen siitäettä salitreenit on jääneet nyt aika vähiin töiden vuoksija sitten osa viikko-ohjelmaa ovat Method Putkisto ja MP Pilates treenitEli työnteko se haittaa harrastamista täälläkin! En mä omilla tunneilla koskaan tietenkään voi kuvataenkä halua asiakkaitani vaivata blogiasioilla treenien yhteydessäAsiakas on kuningas ja hän on aina pääosassa! Toivoisin ehtiväni enemmän salille ja tekemään kivoja treenipostauksiamutta yritän kehitää postauksia nyt tämän nykyisen elämäntilanteen ympärille. Tänään nyt aiheena aito ruoka! Sen puolesta olen hehkutellut pitkään blogissamutta avataanpa aihetta vielä syvemmälle!

Ruoka voi olla teollisesti käsiteltyä ravinneköyhää ruokaa tai alkuperäistä ja ravinnerikastaTai jotain siltä väliltäMietin asiaa alkuviikostaMoni bloggaaja "suosii" vaikka Valion tuotteita tai EloveenapatukoitaTai ainakin niitä mainostaa. Nyt en halua osoittaa ketään sormella enkä muista edes missä näin kuvia? Se ei ole olennaistaToinen juttu on se että en halua profiloitua valmentajaksi joka suosittelee asiakkailleen ties mitä turhia ja lisäainepitoisia palkkareita ja latureita ja patukoita ja sitä ja tätä ja tuota ihan vain markkinointimielessä. (Toki se on pieni paha jos kolme kertaa viikossa otat lisäaineita sisältävän palautusjuoman jos muuten syöt siististi!) Mutta sitten jos on kovin ylipainoinen ihminen niin onko pienempi paha siirtyä osittain puolivalmisteisiin tai vähän teollisestikin valmistettuihin ruokiinjos se olennaisesti helpottaa arkea ja painonpudotusta? Kaksipiippuinen juttu? Omaan näkemykseen nuo yllämainitut eivät enää sovija oma ruokavalio on muotoutunut matkan varrella kohti aitoa ja puhdasta syömistä. Mutta jos katsotte mun ekoja postauksia silloin kolme vuotta sittenniin ai että sieltä löytyy jos jonkinmoista makeutusainekökköä ja muuta! 

Toki en halua olla mikään terveysterroristi ja voin joskus syödä myös teollisestikäsiteltyä ruokaaKylässä en kieltäydy tuoremehusta tai maustetusta jugurtista tai vaikka croissanteista/karjalanpiirakoista tai muusta monen kaappiin kuuluvasta "peruselintarvikkeesta"Ja toki on niitä hetkiäettä se karkkipussi eksyy meille ja varmasti niitä syönTosin olo mikä karkeista tulee on kauhea! Sen huomaa mmpäänahan kunnosta kun koko päänahka kuivuu ja kutisee ja viime karkkiherkuttelun jälkeen sain ihottumaa myös kyynärpäihinKannattaa miettiä jos podet vaikka ihonongelmia johtuisiko se ruuasta jota syöt? Lisäaineet sen tekevät monelle. Yksi motivaattori terveyden lisäksi tähän puhtaastisyömiseen on ihon kunto ja ihan puhtaasti ulkonäkö! Moni treenattavani on saanut suuren avun lisäaineiden poisjättämisestä ja ruokavalion putsaamisestaja iho-oireet tai muuten vain nuutnut olotila on hävinnyt!

Mutta miltä mun jääkaappi sitten näyttää? Se on täytetty aidolla ruualla suurimmaksi osaksiViimeaikainen "hairahdukseni" on ollut Philadelphia tuorejuustomutta olen taas alkanut käyttää sen tilalla letuissa luomubanaaneitaJääkaapissa on runsaasti proteiininlähteitä (broilerialohtaraejuustoa munia)Sitten on kasviksia ja juureksiaPakkasessa on aina marjoja ja pöydällä hedelmiä (usein luomu omenoita ja -banaaneja)Sitten kaapista löytyy hyviä rasvanlähteitä kuten oliviiöljyä pähkinöitä ja avocadoaMutta sitten on sitä juissia ja suklaajugurttia lapselle joskusja kyllä mä hänelle kananugettejakin joskus annanMutta pääosin myös lapsen ruuan valmistan aina puhtaista raaka-aineistaTiedän jos alan aivan superhörhöksi niin jäbä kulkee energiajuoma kädessä vielä kylillä jonain päivänä (okei paitsi sen suhteen olen kyllä aloittanut jo aivopesun hyvissä ajoin että näin ei pääse käymään).

En osta esimerkiksi valmiita ruokia tai edes niitä "terveellisiä teollisia" ruokiamitkä moni mieltää terveelliseksi niiden terveysväittämien vuoksiKun katsotaan valmiskeiton tuoteselostetta niin ymmärretäänkö siitä puoliakaan? Kotona tehty kasviskeitto sisältää kasviksia kuten bataattiaporkkanaakukkakaaliachiliävalkosipulia jne ja tietysti vettäTai mitä sinne nyt keksit laittaa! Mutta kaupan keitoissa on vaikka sakeuttamisainettavehnäjauhojasokeria ja tietysti kasapäin lisäaineitaMakaronilaatikon teen itseKaupan valmislaatikoissa on jotain muutakin kuin siinä mitä itse sinne laittaisinYlipäätään vältän ruokiajoissa on lueteltu ainesosia enemmän kuin itse siihen laittaisin tai mitä edes ymmärrän! Ostan aina aitoa jugurttia (turkkijuguttia viime aikoina)Siinä on maitoa ja hapatettakun vaikka terveelliseksi mielletyssä ruuansulatusjugurtissa on loputon luettelo kaikkea ties mitä. Lukekaa joskus mitä se sisältää! Broilerin ostan marinoimattomanasillä marinoidun broilerin ainesosaluettelo niin ikään on loputon kaikkine lisäaineineenMyös margariinit tai teolliset lihavalmisteet eivät ole minun juttunisaatika sitten kananugetit tai banaanijugurtti tai teolliset lihajalosteetMyös "terveelliseksi" mieletty jäävuorisalaatti on melko ravinneköyhää enkä laske sitä terveellisiin ruokiinMoni käyttää sitä salaatissa sen edullisen hinnan vuoksi ja ajatteleeettä se on terveellistä.Mitä on aito ruoka?

 • liha ja siipikarja
 • kala ja muut merenantimet
 • vihannekset
 • yrtit
 • pähkinät ja siemenet
 • palkokasvit (esim pavut)
 • sienet
 • marjat
 • hedelmät
 • maitotuotteet joita on käsitelty mahdollisimman vähän (maustamaton jugurtti ja maitorahka sekä raakamaito viilit kermat)
 • stevia ja hunaja makeutukseen 

Sitten kaapista löytyy myös ihan "perustarvikkeina" melkoinen määrä superfoodejajoita käytän joskus enemmän ja joskus vähemmänMieliteot ovat muuttuneet pizzoista ja pullista raakasuklaaseen tai raakakakkuun tai vaikka taateleihin! 

Mutta siis kohtuu kaikessa ja mua ei saa lynkata jos täältä joskus joku "teollisen kökköruuan" kuva tai ainesosa löytyy! Tai näette mut jossain kylillä syömässä Magnum jäätelöä tai leffassa karkkia! Vältän niitämutta en ala hysteeriksi tai julistamaan tätä puhtaan ruuan ilosanomaani kaikille uskonnon omaisesti ja kulkemaan ihan joka paikkaan pähkinät taskussa! Edelleen kohtuu kaikessa eikö niin? Niin kuin joku viisas joskus sanoiniin ei se porokaan aina samasta puskasta syö! Eli joskus vähemmän huonoa voi olla parempi kuin enemmän hyvää? Ja täällä blogissa heijastuu toki aina se oma tekeminen ja se elää mun mukana! Mutta lopuksi vieläettä en missään nimessä halua osoittaa sormella ketään enkä sitäettä saatte tekstistä jotenkin musta negatiivisen tai hörhön kuvan! Moni nimittäin luuleeettä juon vain smootheja päivät pitkätvaikka on se elämä joskus ihan muutakin kun terveysintoilua!


Much love
Hanna 


2 kommenttia:

 1. Moi!

  Et todellakaan anna itsestäsi negatiivista kuvaa. Päinvastoin, on tosi kiva lukea, että vaikka arkena syötkin terveellisesti niin muistat myös relaa lomilla/juhlissa tai vaikka joskus syödä lapsen kanssa karkkia.
  Munkin arki on samankaltaista kuin sun, mutten mä ala nillittää, jos menen juhliin, ja mua varten on leivottu, etten syö maitotuotteita tai viljoja. Ihan sama.
  Tai olen matkustanut paljon kehitysmaissa ja ollut tilanteissa, että emäntä on halunnut tarjota "parasta", jotain lihaa. Ei ole siinä vaiheessa tullut mielenkään sanoa, etten syö lihaa. Suomessa kun on varaa valita ruokavalionsa.

  Mukavaa talvea Sinulle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä, kiitos :) Joskus vaan pitää käyttää vähän pelisilmää ja tosiaan kun joku vähistään tarjoaa sitä parasta niin kyllä mäkin lihaa söisin, vaikka en 20 vuoteen ole syönyt sitä. Arkena kun välttää kaikkea turhaa niin tilanteen tullen voi sitten joustaa. Ihanaa talvea sinulle myös :)

   Poista