Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

28.2.2014

Miksi elää terveellisesti?Heräsin eilen aamulla kuudelta ihan ilman kelloa ja jäin kuitenkin hetkeksi sänkyyn vielä makailemaan. Olisi voinut periaatteessa mennä vaikka aamulenkille, mutta en jaksanut :) Ajatus terveellisesti elämisestä alkoi juosta, ja aloin kirjoittaa juttua samantien. Mun jutut ovat vuosien varrella muuttuneet kovasti. Lähinnä oma ajatteluni terveellisesti elämisestä. Toki arvomaailmakin, mutta ei mennä siihen tässä. Siitä on tullut kirjoitettua aiemminkin. Mielestäni on armollista antaa itsensä olla jotain mieltä tänään, ja oppia sitten jotain uutta ja olla toista mieltä vuoden kuluttua. Jos luette ihan ensimmäisiä blogitekstejäni, ovat ne hurjasti erilaisia kuin tänään. Omasta mielestäni syön nyt ihan normaalisti, mutta sitten kun kuuntelen tai luen muiden juttuja, niin saattaa tämä oma syöminen hieman kuitenkin erota siitä valtaväestön tyylistä.

Välillä ihmetellään miksi ihmeessä "elän näin terveellisesti". Miksi oikeasti haluan nähdä niin paljon vaivaa, kun voisi päästä helpommallakin? Minulle se on nykyään itsestäänselvyys ja tykkään elää näin. Haluan pitää itsestäni huolta. Ruokavaliooni eivät kuulu enää voileivät, murot, tuoremehut, ruuansulatusjugurtit tai muut teollisesti prosessoidut "terveelliset" elintarvikkeet. Monasti itsestäänhuolehtiminen mielletään hyväkroppaisuudeksi (=mahdollisimman hoikaksi olemukseksi) ja ulkonäöstään huolehtimiseksi. Edelleen kiinnitetään mielestäni liikaa huomiota ulkoisiin seikkoihin. Terveys lähtee aina sisältä. Parhainkaan kauneustuote ei auta, jos ravitsemus ei ole kunnossa. Kauneus tulee sisältä. Niin ihan ulkoisten kuin sisäistenkin seikkojen osalta. Kauneus tulee aina ihmisen sisältä. Parhaimmankaan näköinen ihminen ei näytä hyvältä, jos suusta tulee sammakoita ja sanallinen anti on tyhjää ja olematonta tai käytös ylimielistä.

Sitten ravitsemuksen lisäksi toinen terveyden lähtökohta on fyysisestä kunnosta huolehtiminen, sopivasti, muttei överisti. Urheilua käytetään Suomessa paljon kuntoutukseen sen lisäksi, että toki moni sitä aktiivisesti onneksi harrastaakin jo. Mitäpä jos pitäisimme kehostamme huolta jo siis valmiiksi ja voisimme käyttää sitä urheilemiseen ja kaikkeen mieluisaan tekemiseen. Mahdollisimman pitkään. Urheiltaisiin sopivasti ja monipuolisesti. Pidettäisiin huolta myös kehonhuollosta. Venyttely, syvävenyttely, jooga, method putkisto ja pilates.. Kun terveys menee, loukkaat vaikka selän, etkä pääse liikkumaan, niin silloin on aikaa miettiä mitä olisi voinut tehdä toisin. Tai kärsit jatkuvista hartiakivuista ja päänsärystä ja mikään hieronta ei auta. Urheilu auttaa. Hyvä lihaskunto ja myös hyvä kehonhuoltomuoto osana harjoittelua ja siihen päälle lihashuolto. Mutta kannattaa muistaa monipuolisuus. Jaksat fyysisesti paremmin ja estät jo kolmekymppisenä alkavan lihasten rappeutumisen. Liikunnassakin voidaan mennä äärimmäisyyksiin ja liika on aina liikaa kaikessa.

No sitten vielä siitä ruokapuolesta. Ihmisillä ei ole usein "aikaa syödä terveellisesti". Ei ole aikaa tehdä ruokaa, ei ole aikaa miettiä mitä syödään. Otetaan sitten kaapista mitä löytyy, leipää yleensä. Jossain vaiheessa kuitenkin tulee hetki, jolloin aikaa on sairastaa. Sitä ei kukaan kysy onko siihen aikaa vaan silloin se on pakko. Tässä tärkein syy syödä terveellisesti. Myös jo 5-10 % painonpudotuksella on merkittäviä terveydellisiä hyötyjä. Ja sitten, "terveellisesti syöminen on kallista". No voisiko senkin ajatella toisinpäin? Sairastuminen vasta onkin. Niin työnantajalle kuin sinulle itsellesi vaikka yrittäjänä. Tai pahemman sairauden yllättäessä ei miettiä enää rahaa. Terveydellä ei ole hintaa.. En tarkoita, että pitäisi aina ostaa luomua ja kalleinta. Vaan miettiä sitä, miten saat rahoilleen parhaimman mahdollisen vastineen ruokakaupassa. Ei minullakaan ole aina varaa valita luomua, mutta yritän aina mennä sen puhtaimman vaihtoehdon mukaan mikä on sillä hetkellä mahdollista.

Ja sitten vielä yksi olennainen osa terveyttä ja hyvinvointia on stressitasomme. Vaikka kaikki olisi päällisin puolin kunnossa, ei ihminen voi hyvin jos melkein tappaa itsensä työllä. On oltava myös muuta elämää. Ja ihan yksinkertaistettuna voisi sanoa, että on turha murehtia asioista joihin et pysty sillä hetkellä vaikuttamaan. Tätä yritän aina itse noudattaa. Elämässä on, ja tulee aina olemaan stressiä ja vaikeita hetkiä. Elämä ei koskaan ole tasaista. Aina sattuu jotain. Joku sanoisi että "p..kan määrä on vakio". On yritettävä vain elää asioiden kanssa turhia stressaamatta. Ja toki, jos voit itse vaikuttaa asioihin, että ne olisivat paremmin, niin sillon ilman muuta on toimittava. Valitus ei siihen auta.

Mitä voit tehdä terveyden ja hyvinvoinnin eteen jo vaikka tänään?

- juo riittävästi vettä
- unohda prosessoidut elintarvikkeet ja syö oikeaa ruokaa
- vältä lisäaineita ja sokeria
- ajattele positiivisesti
- naura ääneen (ilo ja nauru pitää kuulua elämään)
- laske kymmeneen ja yritä olla stressaamatta turhista asioista
- liiku sopivasti

Tällainen paasaus tähän viikon loppuun. Loistavaa, iloista ja rentouttavaa viikonloppua kaikille! Ja muistetaan myös nauttia elämästä!

Hugs,
Hanna


- Posted using BlogPress from my iPhone

5 kommenttia:

 1. Hieno postaus!

  Olen kans sitä mieltä, että kohtuus kaikessa. Liikuntaakin voi harrastaa liikaa! Itse olen kans ihan luonnostaan alkanut suosia puhdasta ruokaa. Jogurttihyllyltäkään ei tee mieli mitään kun melkein kaikissa on niin paljon sokeria ja lisäaineita.

  Mutta silloin kun haluttaa irtokarkkeja, niitä ei korvaa mikään muu kuin irtokarkki :) Jos kerran viikossa syö, niin eihän se haittaa...

  VastaaPoista
 2. Joo kyllä irtokarkkeja saatava välillä, niitä ei mikään korvaa. No ei todella haittaa. Jotain paheita sitä aina on oltava. Mulle se on karkit ja punaviini :)

  VastaaPoista
 3. Se on niin totta, itsestä huolehtimisesta ei tarvitse tehdä niin suurta numeroa ja tehdä sitä välttämättä kovin suuri eleisesti.
  Riittää kun ajattelee hiukan miten haluaa elää, miten kroppansa toimivan nyt ja tulevaisuudessa.
  Pienilläkin valinnoilla voi vaikuttaa pitkällä aikavälillä merkittävästi omaan hyvinvointiinsa ja samalla toivonmukaan vaikuttaa ympärillään oleviin hyvällä ja kannustavalla esimerkillään.

  On hyvä muistaa että me vaikutamme aina jollakin tavalla ympäristöömme, miksi ei siis hyvällä tavalla.
  Kuten sinä Hanna ; D

  VastaaPoista
 4. Hyvä postaus.
  Kohtuus KAIKESSA on niin oikein.

  Tärkeää on kuunnella omaa kehoa, se kertoo mikä on hyväksi.

  Liike on lääke on myös hyvin totta.

  Kiitokset monista vinkeistä ja lukiessani blogiasi olen saanut innostusta jatkamaan "omaa polkua" kohti hyvää oloa.
  - Katinka

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Katinka!

   Tosi kiva kuulla! Tulee hyvä mieli kun tietää että kirjoituksillani voin tuoda teille lukijoille innostusta! Kivaa sunnuntaita!

   Poista