Sports Lady®

Sports Lady®

12.8.2014

Kuinka saat litteän vatsan


Mua pyydettiin kirjoittamaan aiheesta kuinka saada litteä vatsa! Nyt sitä sitten tuleeTää olikin aivan loistava aihe ja mielenkiintoinen myös itselleJuttu nyt hieman pääsi rönsyilemään myös kauneusihanteeseenjoten siitäkin loppupuolella asiaa jos sinne asti jaksat lukea! 

Jos haluaa laihduttaa ja pienentää vatsanseudun rasvaprosenttia, vatsalihasliikkeet eivät ole avainasemassa. Vahvatkaan vatsalihakset eivät tule näkyviin treenaamalla, jos ne ovat rasvakerroksen allaSelkeää näyttöä alueellisesta rasvankulutuksesta ei ole, mutta joitakin tuloksia on, että paikallisesti lihaksia käyttämällä kulutetaan myös paikallisesti rasvoja enemmän kuin muualta. Mutta oikeasti et saa vatsalihaksia näkymäänvaikka miten tekisit core treeniä jos syömiset ei ole kunnossa.

Ruokavalio on kaiken a ja oMoni treenattavistani sanooettä jo parin viikon jälkeen vatsa on paljon litteämpiJa sen onkin! Ruokavalio jonka heille teen perustuu siihenettä syödään keskimäärin viisi kertaa päivässä ja paljon kasviksia ja proteiinipitoista ruokaaMaitotuotteita en suosi juurikaan ja oma ruokavalio on myös gluteenitonPerunapasta ja leipä eivät taatusti turvotaellet vedä niistä övereitäRuokavaliossa voi hyvin treenin jälkeisellä aterialla olla hyviä hiilareita maltillisesti (myös pastaaleipää tai perunaa)Jos jollekin pala ruisleipää päivässä on mustniin se sallittakoonSuosittelen kuitenkin gluteenitonta ruokavaliota melko monelleHelppoa ei toki ole ruokailutottumuksia muuttaa kokonaanSe on pitkä prosessi ja itsekin olen tehnyt sitä monta vuottaVähitellen syöminen on kehittynyt terveellisempään ja terveellisempään suuntaanMutta oikean ruokavalion avulla voit parissa kuukaudessa saada senttejä vatsasta pois parikikin kymmentä (riippuu tietysti minkä kokoinen olet)! 

Hedelmien syömisestä taas olen sitä mieltäettä niitä ei kannata dieetillä nauttiaJos haluat litteän vatsanniin unohda hedelmät! Sanotaanettä fruktoosi aiheuttaa riippuvuutta ja sen ainoa vaikutus onettä elimistö alkaa varastoida rasvaaFruktoosin ongelma on seettä se ei pala samalalla tavalla kuin toinen sokerilaji glukoosijota saadaan esim pastan tai leivän tärkkelyksestäGlukoosi on aivoille ja lihaksille tuttua ja tervetullutta polttoainettamutta fruktoosi ei saa aikaan juurikaan myönteisiä toimintoja elimistössämmeFruktoosi päätyy suoraan maksaanmuuttuu rasvaksi siellä ja voi jopa aiheuttaa rasvamaksanOsa rasva-aineista siirtyy maksasta vereen ja kertyy tyypillisesti rasvaksi sisäelinten ympärille vatsaonteloonJa tällainen vatsarasva saa vatsan pullottamaan ja on vielä vaarallista! Jos vatsalihakseen on kertynyt rasvaa, sitä myös kuluu sieltä tottakai (niin kuin muualtakin kropasta), kun lihaksia käytetään. Vatsalihasliikkeet eivät kuitenkaan kuluta suoraan sisäelinten ympärillä ja ihon alla olevaa rasvaa. Mutta jos yksi hedelmä päivässä on pakko saadaniin ei se kuolemaksi ole ja voit hyvin nauttia treenin jälkeisellä aterialla hiilariannoksena vaikka omenan.

Yllättävän moni tuote sisältää fruktoosia ja kannattaa olla tarkkanaSitä on mehuissa tottakaiSmootheissajoissa käytetään hedelmiäJoissain maku- ja vitamiinivesissä ja tietysti herkuissa (jäätelötkarkitleivonnaiset)Myös erilaisissa myslipatukoissa ja valmisruuissa sekä kastikkeissa voi olla fruktoosiaLue tuoteseloste tarkkaanmutta mieluiten toki vältä kaikkia edellämainittujaJa ylipäätään litteän vatsan saamiseksi on sanomattakin selvääettä vehnäjauhot ja sokeri ei siihen auta!


Nomennään takaisin liikuntaan kuitenkinLiikkuessa lihakset käyttävät energiaa joka puolelta ja rasva ei pala paikallisesti. Rasva ei kulu pelkästään vatsasta tai reisien ympäriltä, vaikka moni sitä toivoisi. Kaikkien lihasten käyttäminen on tärkeää keskivartalorasvan kuluttamisessa. Isojen lihasryhmien energiankulutus on suurempi kuin pelkkien vatsalihasten. Kun käyttää esimerkiksi koko alaraajojen lihasketjua jalkaterästä pakaraan asti, kuluu enemmän energiaa kuin vatsatreenissä. Sanoisin että mainio konsti litteään vatsaan on tehdä esimHIIT treeniäJuokse täysillä 15 sek ja kävele minuuttiIsot lihasryhmät tekevät töitä ja keskivartalo on aina se mistä liike lähteeItse uskon myös oman kehon painolla tehtävään treeniinSiinä keskivartalo on aivan eri tavalla mukana kuin salilla liikkeitä tehdessäUskonettä myös kokonaisvaltainen treeni saa kroppaa toimimaan paremmin ja kuona-aineet poistuvat kehosta ja sisäelinten ympäriltä paremminSyömisestä on vielä sanottavaettä ruuan laatu vaikuttaa merkitsevästi vaikkapa venyvyyteenJa venyttely taas on tärkeääsillä lyhentynyt lihas tukkii lymfakiertoa ja pistää kropan seistilaan kokonaanTästäkin olen aimmein kirjoittanut.

Tiettyyn lihasryhmään kohdistuvan treenin sijaan suosittelen monipuolista kierto- ja kuntopiiriharjoittelua (oman kehon paino ja kahvakuula sekä salilla tehtävät treenit), joka vaikuttaa kaikkiin lihasryhmiin. Kokonaisvaltaisilla liikkeillä voi treenata montaa lihasryhmää samanaikaisesti. Ne ovat tehokkaita sekä lihaksiston ylläpitämisen että kiinteytyksen kannalta. Esimerkiksi kahvakuulatunneilla koko kroppa tekee töitä ja syke nousee. Tai kotona voit tehdä vaikka yhden (tai neljän) liikkeen avulla hyvän treenin tikapuu –menetelmälläjosta aiemmin olen kirjoittanut kotitreenien yhteydessäBurpee on hyvä liike ja tee sitä vaikkapa 8 minuuttiatällä menetelmällä ja varmasti saat hyvän pikatreeninOman kehon painolla tehtävien treenien avulla saat varmasti six packin tekemättä yhtä ainutta “vatsahinkutusta” kun ruokavalio on kunnossa.

Ketään sen enempää arvostelematta ja vähän nyt yleistäen heitettynä on todettavaettä pelkästään salilla käyvät ihmiset ovat melko tasapaksuja ja kun tarkastelee kroppianiin monella on pullottava vatsa vaikka rasvaprosentti olisikin alhainen ja kunto hyväOikeanlainen hengitys on myös avainasemassa liikkeiden kanssa jotka tehdään ajatuksella ja sitenettä lihasten kytkentäjärjestys on kunnossaVaikkapa Method Putkistolla tai Pilateksella ei suotta hoikistuPilates on erinomainen keino saada vatsa litteäksiMutta itse en haluaisi lähteä siihenettä jokin laji olisi ylivoimainen ja kaikki muut turhuuttaKaikenlainen ehdottomuus ja ahdasmielisyys on aina huono juttuja suoraan sanottuna olen sitä mieltäettä mikä tahansa liikuntalaji sitten onkin kyseessä jos se tekee sinut onnelliseksi niin go for it. Ja parasta on monipuolisuus! Niin terveyden kuin ulkonäönkin kannalta!


Tiivistettynä vinkit ovat litteään vatsaan
 • Laita ruokavalio kuntoon ja syö terveellisesti vähemmän kuin kulutat ja oikeanlaista ravintoa! Hiilarit minimiin ja hedelmät veks kokonaan
 • Suosi HIIT treenejä sekä kokonaisvaltaista kehon treeniä, kuten oman kehon painolla tehtäviä treenejä tai kahvakuulaa
 • Mene Pilates ja/tai Method Putkisto tunneille tai harjoittele kotona
 • Tanssi (mene tunneille tai tanssi lasten kanssa kotona)
 • Kaikki nämä edellä mainitut yhdessä tekevät sinulle varmasti unelmiesi kropan ja kaikkia näitä voit tehdä vaikka kotona - se ei maksa mitään 
Tai mikä sitten on se unelmiesi kroppa? Oma kauneusihanne on vahvamutta naisellisen solakka ja elastinen kehojoka on terve ja toimintakykyinenSitä ei varmastikaan saa pelkällä bodailulla ja erilaisten kehoa sekoittavien epäterveellisten dieettien ja lisäraviteiden avulla. Se ei myöskään tule vain metsässä kävelemällä ja venyttelemälläUnelmien kroppa on mun mielestä kuitenkin lopulta kehojossa on hyvä olla ja joka jaksaa arjen haasteet. Keho jota on kiva halata ja lämmin syli johon tulla! On siinä sitten rasvaa enemmän tai vähemmän tai sen tai tuon muotoiset tissitJoka tapauksessa ihminen on kaunis kun osaa kantaa kehonsa oikein ja on iloinen. Lisää haluaisin itselleni venyvyyttä ja elastisuuttaja siihen on avainasemassa juuri syvävenyttely ja Pilates. Oikeastaan unelmien kropassa tärkeintä on seettä se tuntuu itsestä hyvältä ja kaikki vartalot ovat lopulta kauniita!


7 kommenttia:

 1. Kiitos hyvästä postaukaesta! Komppaan tuota "vain sali treeniä harrastavat". Olen itse harrastanut pelkästään salitreeniä ja ikäväkseni voin todeta että vatsa pömpöttaa ja rasvaa on lanteilla. Muuten ole hoikka. Tulevan syksyn treeneihin otan pääpainon ryhmäliikunnan ja aerobisen. Onko hyvää neuvoa lanteilla olevan rasvan sulattamiseen.

  VastaaPoista
 2. Ruokavalio kuntoon ja ehkä lisää kehonhallintaa vaativaa treeniä kuten tekstissä kerroin. HIIT on myös loistava muoto. Rasva palaa hyvin oikealla ruokavaliolla ja sitä tukevalla liikunnalla. Itse dieetillä olen tehnyt aamukävelyä sekä HIIT treeniä ja 4 x 30 min kotitreeniä viikossa!

  VastaaPoista
 3. Hei,
  Kiitos kun postaus toteutui näin pian, litteän vatsan metsästys alkakoon.

  VastaaPoista
 4. Eipä kestä! Kiitos kun pyysit ja tää aihe on muutenkin kytenyt jo pitkään mun päässä. Huomasin miten kroppa alkoi muuttua täysin kun aloitin oman kehon painolla tehtävän treeniin ja HIIT't! Kuusi viikkoa niitä takana ja paluuta ei ole kyllä salille pitkään aikaan!

  Jotain juttuja vaan pitää niin itsestään selvyyksinä eikä tajua että teitä kiinnostaa niistä lukea. Nopeasti tää oli kirjoitettu! Kiitos siis hyvästä juttupyynnöstä!

  VastaaPoista
 5. Olen kropaltani ollut aina hoikka, mutta masu on ollut aina pömppö. Raskauden jälkeen kilot karisivat, mutta keskivartalo jäi "tukevahkoksi tasaiseksi pötköksi".
  Pari vuotta sitten aloitin kahvakuulailun ja viime syksynä kuntonyrkkeilyn. Nämä uudet harrastukset ovat saaneet olemukseeni kaunista kurvia ja ryhtiä sekä niskasäryt ovat historiaa!!
  Kuulan kanssa "ryssänkierto" (vinot vatsat), lankku ja kuntopallon kanssa suorat ovat mun lemppareita ja tehokkaita masun muokkaajia.
  Lisäksi käyn fiiliksen mukaan lenkillä / fillaroimassa / salilla sekä jumpissa ilman tarkkaa suunnitelmaa tai sykemittaria. En tiedä onko fiksua olla näin "haahuilija", mutta rennolla asenteella ja ilolla liikkuen olen ainakin saanut liikuntainnostuksen pysymään ja lopahduksia ei ole tullut.
  Kilotkin ovat pysyneet kurissa, mutta ruokavalio on mulle se vaikemampi juttu. Arkisin koitan pysyä ruodussa ja viikonloppuisin löysään. Herkkumäärät ovat välillä vaan hieman suuret.
  Lapsen pahat karkitkin ovat saaneet kyytiä, kun karkkihimo on iskenyt....
  Kiitokset taas sinulle mielenkiintoisesta kirjoituksesta. Sain eväitä ruokavalion muokkaamiseen.
  - Katinka

  VastaaPoista
 6. Moi Katinka! Ei kestä ja hienoa jos tästä oli idiksen antajaksi syömisten kanssa! Hyviä lajeja sulla! Ja mulla itsellä liikkuminen menee juuri niin että välillä innostun jostain ja välillä jostain! Tietyt jutut jää pysyvästi elämään ja sitä kautta kokonaisuus muotoutuu omannäköiseksi ja mieleiseksi sekä kaikista toimivimmaksi itselle! Ihanaa loppukesää ja sporttailun iloa sinne <3

  VastaaPoista
 7. Hei, olen 14v tyttö, painoa n. 44kg ja pituutta 156. Rasvaa keskivartalon (varsinkin alavatsalihaksien) ja kylkien alueella haluaisin pois... miten kannattaa syödä? kuinka usein saa herkutella? Ratsastan joka päivä, lenkkeilen koiran kanssa ja jumppaan kotona☺

  VastaaPoista