Sports Lady®

Sports Lady®

16.1.2017

Mikä on PT-valmennuksen pohjimmainen merkitys ja asiaa yrittäjyydestä



Uusi vuosi on lähtenyt käyntiin valmennettavien kanssa. Ja nyt on alkanut mun yrittäjyyden kuudes vuosi. Kokopäivätoimisesti olen tehnyt vain tätä hommaa nyt viisi vuotta. Tunneilla on uusia kasvoja ja PT-asiakkaisiin on tullut myös uusia treenattavia. Varmasti suosituin valmennus on 6kk:n PT-setti. Puolessa vuodessa pääsee hyvään alkuun ja saa terveellisistä elämäntavoista ja liikkumisesta jo rutinin ja on lähempänä uutta elämäntapaa. Toki mulla on asiakkaita joita olen nähnyt useamman vuoden ajan, osaa heistä pari kertaa viikossa. Sekin varmasti kertoo jotain, että olen onnistunut työssäni jos joku jaksaa minua katsella vuodesta toiseen niin usein ;) Ja se muutos mikä heissä on vuosien mittaan tapahtunut! Ihan mieletöntä ja palkitsevaa. Toki lihaskunto- ja erilaisilla muilla testeillä voi mitata kehitystä, mutta paras kehitys on mielestäni myös kokonaisvaltainen edistyminen kaikilla osa-alueilla. On ymmärretty kehonhuollon ja venyttelyn merkitys, osataan käyttää syviä lihaksia (huipputärkeä juttu kaikessa treenissä!!), tasapaino on parempi, itsensä kuunteleminen ja kehotietoisuus on lisääntynyt, ymmärretään unen ja levon merkitys ja se minkä takia kannattaa syödä tervellisesti. Ja mikä parasta, hyvinvoinnista on onnistuttu tekemään elämäntapa. Ja vastaavasti kehosensitiivisyyden myötä tiedostetaan se huono olotila kropassa jos venyttelyt on jääneet, vedenjuonti vähän unohtunut ja syömisetkin saattavat olla vähän miten sattuu. Toisilla ihmisillä se "huono olotila" on jatkuva olotila, paremmasta ei ehkä edes tiedetä.. 

Vuoden alussa moni on varmasti aloittanut diettailun tai ainakin pienen ryhtiliikkeen oman hyvinvoinnin kanssa. Itsekuri on kuitenkin vain yksi osa tavoitteiden saavuttamista. Valmennuksessa on lähdettävä aina asiakkaan omasta halusta muuttaa tapojaan ja käyttäytymistään. Se ei aina ole helppoa. Tavoitteeksi voidaan ottaa painonpudotus ja se pystytään nopeastikin vetämään läpi ja kroppa on upeassa kunnossa, mutta mitä sen jälkeen? Miksi into sitten lopahtaa ja palataan niihin vanhoihin tottumuksiin? Pysyvä muutos toteutuu vain silloin kun itse ymmärtää hyvinvoinnin merkityksen ja suhteuttaa sen omiin arvoihinsa ja päivittäiseen tekemiseen. Käyttäytymistä on muutettava ja ympäristön vaikutuksiakin vastaan joutuu silloin tällöin taistelemaan. Ja takaiskuja tulee aina, motivaatiokin saattaa olla kadoksissa. Siinä mielestäni valmentajalla on keskeinen rooli, tsemppaamisessa. Myös henkinen puoli on tärkeää ja ihmistä on katsottava kokonaisuutena. Ja sitten toki tarvitaan omien tapojen kriittistä tarkastelua. Vaikka lopettaisit herkuttelun ja teksit paljon vatsalihaksia, ei se vatsarasva sula jos syömisiä ei suhteuta treenien mukaan oikein. Kaikki me periaatteessa tiedämme miten painoa pudotetaan, mutta maailmassa ei olisi yhtään ylipainoa jos se olisi vain niin yksinkertaista. 



Erään ohjattavani kanssa juteltiin treenaamisesta ja mun tyylistä valmentaa viime viikolla. Paras kiitos mitä ikinä voin saada, oli sen kun hän sanoi että on vihdoin ymmärtänyt mitä treenaaminen ja hyvinvointi parhaimmillaan voivat olla. Tämä 50 nainen on aina liikkunut ja treenannut, mutta nyt oli auennut se homman ydin. Valmennuksen aikana hän on oppinut monia uusia liikkeitä, erilaisia tapoja treenata. Valmennus ei ole mustavalkoisesti sitä, että saat ruokavalion ja treeniohjelman. Treenaamme kaikkien asiakkaitteni kanssa joka kerta erilaisen setin. Silloin jos joku paikka prakaa tai kehossa on jäykkyyttä, se otetaan huomioon. Jos olet super jumissa, on turha lyödä suurimpia kiekkoja tangon päähän ja alkaa väkisin kyykkäämään. Vahvistavan treenin voi samalla tehdä kehoa huoltaen, kun ottaa treeniin venyttäviä ja vahvistavia liikkeitä, oman kehon painolla tehtävää treeniä. Ja joskus on vain syytä huoltaa kehoa. Tällä valmennettavalla on 1 kk jäljellä puolen vuoden valmennuksesta ja oli aivan mahtava kuulla, että hän tosiaan oli saanut irti siitä puolesta vuodesta sen mitä oli tarkoituskin. Omaksunut uudenlaisen tavan treenata, pitää itsestään huolta ja voida hyvin. Oppinut kuuntelemaan kehoaan. Ja oppinut uudenlaisen elämäntavan. Ja plussana on painokin pudonnut ja lihaskuntotesteissä tulee paukkumaan erinomaiset tulokset viimeisessä tapaamisessa. Tärkeintä kuitenkin on se kokonaisvaltainen hyvä olo ja uusi tapa suhtautua treenaamiseen. 



Hienointa itselle on aina se, kun pystyy auttamaan ihmisiä ja mahdollistamaan omille valmennettaville parempaa hyvinvointia. Ja näen mä sen aina asiakkaistani, heidän kehityksensä ja edistymisensä. Sitä mukaa treenitkin sitten kovenee ja vaativuustasoa lisätään. Mulla on kahvakuulatuntilaisten joukossa myös vanhempiakin rouvia ja jestas että ovat kovassa kunnossa. Ja kyllä mä siitä muistan heille sanoakin, miten ovat edistyneet. Siinä moni nuorempi kalpenee heidän rinnallaan kun vedetään kunnon rankka tunti. Tunneilla on kaikenikäistä porukkaa ja olen tosi ylpeä ja iloinen jokaisen edistymisestä. Sitä paitsi itselle se on tosi palkitsevaa, kun jengi tulee tunneille ja tekee täysillä. Siitä saa itsekin virtaa ja iloa ohjaamiseen. Ihan mahtavaa meinikiä täytyy sanoa! Energiaa vaihtuu puolin ja toisin. 


On ilo ja rikkaus saada tehdä merkityksellistä työtä, vaikkakin valmennustyö on äärimmäisen kuluttavaa. Se syö kynttilää molemmista päistä. On se fyysinen puoli ja oma henkinen puoli kun annat itsestäsi 190 % ja tsemppaat muita. Mutta siihen on valmentajan löydettävä itselleen keinot joilla akkuja ladata ja pitää balanssi. Sitä olen tässä viisi vuotta opetellut ja vihdoin se on löytynyt. Kaverin tytär sanoi haluavanasa isona jumppaopeksi niin kuin Hannakin, koska Hanna saa vaan jumpata ja saa siitä vielä älyttömästi rahaa :) No näinhän moni aikuinenkin ajattelee, vaikka eihän se niin mene oikeasti. Yrittäjyys ei kuitenkaan ole se helpoin tie ja välillä fyysisesti raskas työ ei anna mahdollisuutta itselle omiin treeneihin kun muuten loppuu virta. Olen opetellut lepäämään ja palautumaan vuosien aikana, ja sitä kautta mahdollistanut myös sen oman treenaamiseni. Se on kuitenkin huipputärkeää, jotta pysyn antamaan enemmän tietotaitoani asiakkailleni. Verottaja ja yhteiskunta valitettavasti pitävät siitä huolen, että yrittäjä ei helpolla tässä maassa pääse rikastumaan. Rikkaus on kuitenkin tehdä työtä jonka kokee merkitykselliseksi. Rohkeutta tähän hommaan on tarvittu ja tarvitaan, mutta olen aina uskonut että kovalla työllä ja unelmiaan kuuntelemalla kaikki on mahdollista. Ja elämä kantaa. 


Yhtenäkään aamuna mun ei tarvitse lähteä töihin vaan saan mennä tapaamaan ihania ihmisiä ja auttaa heitä voimaan vieläkin paremmin. Ja varsinkin tänään olen tosi liekeissä loman ja kipeilyn jälkeen! Oli ihana vetää eilinen Kumpulan kuulatunti (joka muuten on aivan täpötäynnä ja neljälle jouduin sanomaan eioota jo että ryhmä ei kasva liian isoksi..). Ja tänään oli niin ihana tavata aamupäivän asiakkaat ja treenauttaa heitä. Illalla kuula- ja Method Putkisto tunnit vielä! 

Huippua päivää kaikille! Olkaa fiiliksissä ja tykätkää työstänne. Ja muistakaa antaa rakkaimmillenne paljon halauksia <3

P.S. Nää kesäiset Hietsussa otetut kuvat jotenkin sopivat tähän postaukseen, niistä toivottavasti välittyy se hyvä fiilis mikä mulla on tätä työtä tehdessä! Kuvat on Juha Laitalaisen käsialaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti