Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

24.10.2012

Penikkatauti- lievitystä hieronnalla myös lapsille


Lapsella on ollut "kasvukipuja" ja öisin on itketty ja hierottu jalkojaSitten kun itse kävin Seijan vastaanotolla ensimmäistä kertaa niin meille tuli puheeksi asiaHän sanoi että voisi hieroa lapsen jalkoja ja katsoa millainen tilanne onEnsihätään saatiin kuitenkin Magnesium -suihketta joka on auttanut (suihkuttelin sitä myös omiin jalkoihin viime viikolla kun tuli vähän kyykättyä ja auttaa!). Olimme tunnin eilen illalla vastaanotolla ja sain myös hyviä neuvoja kuinka hieroa jalkoja ja lapsi sai nauttia ihanasta hieronnasta mielimusiikkiaan taustalla. Nyt meillä on siis luvassa iltaisin kotihierontaa ja uudelleenkin menemme Seijalle. Lapsi tykkäsi aivan älyttömästi eikä tunnin aika tuntunut ollenkaan pitkältä tälle vipeltäjälle. Mistä sitten oikeastaan on kyse? Penikkatauti on yhteisnimi eri syistä johtuville säärikivuille, joita tavataan yleensä varhaisnuoruudessa 7-15 vuotiailla urheilijoilla. Lihas kasvaa rasituksen myötä ja lapsella kasvuvauhti tottakai on huimaaKipu tuntuu sääriluun sisäreunassa. Itselläni oli näitä "kasvukipuja" myös pienenä ja muistan miten äiti tai mummi mun jalkoja silloin yöllä hieroi kun itketti. Mistä kipu sitten tulee? Lihasryhmiä ympäröivät peitinkalvot eivät jousta lihaksen kasvun tahdissa, vaan lihasaitioihin kehittyy ylipainetta ja hapenpuutetta, joka johtaa kipuun. Lihasaitiosyndrooman kipu voi tuntua pelkästään penikkatautina, eli sääriluun reunan kipuna. Vaikka penikkavaiva on yleisin lapsilla ja nuorilla urheilijoilla, voi sitä esiintyä myös vanhemmilla liikunnan harrastajilla.

Tyypillinen penikkavaivainen voi olla keski-ikäinen henkilö, joka on innostunut uudelleen kuntoilemaan pitkän tauon jälkeen. Liian taipumattomat kovapohjaiset tai korkeakorkoiset tai ballerinatyyppiset kengät saattavat myös aiheuttaa penikkavaivaa.  Myös tarpeettomat liian suuret korotukset jalkaterän kaariholvin alla estävät jalkaterän luonnollisen liikkeen sekä säären ja pohkeen lihaksia toimimasta luonnollisesti seurauksena penikkavaivat ja muutaman vuoden kuluttua jopa polvinivelen, lonkkanivelen ja alaselän oireilut.

Penikkatautia hoidetaan ensisijaisesti levolla ja tulehdusta lievittävillä kipulääkkeillä.  Vaihtolämpökylvyt ovat hyvä ja ilmainen hoitokeino niille joilla kotona on kaksi sankoa.  Toinen sanko täytetään kylmällä vedellä ja toinen niin lämpimällä vedellä kuin mahdollista polttamatta itseään. Jalkoja vaihdetaan sankosta toiseen 10 minuutin ajan.  Tämä lisää verenkiertoa ja lymfakiertoa jaloissa saaden aineenvaihdunnan kiihtymään ja aitiopaineen pienenemään seurauksena kipujen helpottuminen. Tätä on tarkoitus  lapsen kanssa kokeilla yhdessä kun vaan saan ne sankot hommattua! Superiso kiitos taas Seijalle avusta
. Äitinä tulee niin hyvä mieli kun oma lapsi saa apua kipeään vaivaan! Monasti ei tule edes ajatelleeksi että näin pikkuisen veisi hierojalleVaiva on kuitenkin niin kurja ja kivulias että on mahtavaa miten saa näin upeaa apua siihen. Suosittelen muillekin joiden lapsilla vastaavanlaisia kasvukipuja! Kiitos Seija!


Ja taas mennään! Pyrähdys kurkkaamaan salin puolelle hieronnan jälkeen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti