Magnesiumsitraatti
Magnesium -valmiste on ollut käytössä jo pitkään mutta nyt kokeilin ensimmäistä kertaa magnesiumsitraattia. Urheilen paljon ja työni on fyysistä. Näin ollen magnesiumin tarve on lisääntynyt. Magnesiumin imeytymisen kannalta olennaista on suolamuodon liukoisuus - orgaaniset magnesiumsuolat kuten magnesiumsitraatti liukenevat hyvin mahalaukussa riippumatta mahan pH-arvosta. Imeytyäkseen ohutsuolessa magnesiumin täytyy olla liuenneena.
Lihaskrampit ovat tyypillinen oire magnesiumin puutoksesta. Magnesiumin puutteesta seuraa helposti myös hypokalemiaa ja hypokalsemiaa eli kaliumin ja kalsiumin puutosta. Pitkäaikainen magnesiumin puutos saattaa nostaa verenpainetta, heikentää luustoa sekä aiheuttaa lihasheikkoutta, vapinaa, depressiota, pyskoosia ja sekavuutta.
Urheilijoilla magnesiumin tarve suurenee sillä hien mukana erittyy magnesiumia. Liikunnan aiheuttama katekoliamiinien (dopamiini noradrenaliini adrenaliini) suurempi pitoisuus lisää sen eritystä ja suurempi lihaskudoksen ja punasolujen massa tarvitsee enemmän magnesiumia. Myös runsas alkoholin käyttö aiheuttaa magensiumin puutosta.
Pähkinät ja mantelit ovat erinomaisia magnesiumin lähteitä! Manteleista magnesium imeytyy yhtä tehokkaasti kuin orgaanisesta magnesiumsetaatista. Magnesiumia on runsaasti täysjyvävalmisteissa pavuissa ja vihreissä vihanneksissa. Hedelmät ovat myös hyviä magnesiumin lähteitä vaikka magnesiumpitoisuus on selvästi täysjyvävalmisteita ja papuja pienempi. Liha ja maitotuotteet ovat kohtalaisia lähteitä.
Probiootit ja ruuansulatus
Parhaimmillaan ruuansulatuskanavamme vastaa 80 prosenttisesti koko immuunijärjestelmämme toiminnasta. Ruuansulatusvaivat ovat tosi yleisiä etenkin jos sinulla on kiirettä ja stressiä. Ruuansulatuksemme voi kuluttaa jopa 60-80 % kaikesta tuottamastamme energiasta.
Kun varmistamme riittävät entsyymit ruuansulatuksen apuna niin vähennämme merkittävästi itse ruuansulatusprosessiin kuluvaa energiaa. Tällöin energiaa säästyy esim immuunijärjestelmälle ja hermoston hengitys- ja verenkiertoelimistön tai lihasten toiminnalle. Kun hyvien suolistobakteerien (eli probioottien) määrä on varmistettu ruoansulatuskanavassamme niin pienimmätkin ruokapartikkelit pilkkoutuvat ja imeytyvät. Samalla vahvistamme infektiosuojaamme ja lisäämme vasta-aineiden tuotantoa.
Mitä jos tasapaino häiriintyy? Suolistobakteerien epätasapainotila voi aiheuttaa ripulia ja hiivaa tai jopa masennusta ja hermostollisia ongelmia. Probioottikantaa voit vahvistaa syömällä paljon kasviksia tai suoraan probiootteja sisältäviä ruokia, kuten hapankaalia ja muita hapatettuja pastoroimattomia tuotteita tai juoda hapatettuja juomia. Laadukkaan probioottivalmisteen jatkuva käyttö vahvistaa oman kehon probioottikantaa. Voit myös käyttää näitä kuuriluontoisesti ja syödä esim muutaman kuukauden välein probiootteja. Erityisesti antibiottikuurin jälkeen olisi aina hyvä syödä probiootteja!
Ja sitten oli vielä tuo monivitamiini -valmiste. Kaikilla meillä olisi hyvä olla jokin monivitamiini käytössä! Kissankynnestä löydät juttua täältä. Se toimii hyvin vastustuskyvyn lisääjänä! Muita käyttämiä valmisteita minulla on mm. sinkki ja D- ja C-vitamiinit sekä kalaöljy ja Udo's oil kapselit. Myös B6-vitamiinisuihketta käytän ja tosi montaa eri superfoodia!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti