Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

12.1.2011

Kuntosalilla ohjaamisesta

Aamupäiväni menee salilla. Asiakkaani kanssa tarkistellaan suoritustekniikoita ja itselläni sen jälkeen treenivuorossa on jalat, ei niinkään lempparitreenipäiväni. Mikä siinä on, että jalkatreenistä en koskaan ole innostunut. Onko se vaan niin tuskallista :) ? 
Itse yritän näyttää ja selostaa liikkeet niin perinpohjaisesti kun ikinä vain osaan. Ja liikettä hiotaan, kunnes asiakas sen todella oivaltaa. Valitettavan usein näkee kuntosaleilla melko ala-arvoisiakin ohjauksia. 


Paras esimerkki taannoin oli eräällä salilla. Ohjaaja sanoo: "mee tohon istumaan ja vedä tosta. Sit voit laittaa vaiks noi punaset kiekot painoiksi. Niitä on erivärisiä." Asiakas menee hakemaan ne "punaiset kiekot" eikä jaksa nostaa niitä. Ohjaaja katsoo touhua vierestä eikä eväänsä väräytä auttaakseen. Lopulta asiakas ei laita painoa lainkaan... Ohjaaja seisoo vieressä sanomatta sanaakaan ja katsoo kun asiakas vetelee "noista" ilman painoja... Muiden liikkeiden osalta ihan sama meininki. Tästä ohjaajasta näkyi ja kuului että ei vähempää voisi kiinnostaa. Suututti tosi paljon katsoa tällaista vierestä. Tämä asiakas tuskin koskaan enää ottaa saliohjausta, tai innostuu salilla treenaamisesta. Asiakas oli vielä vanhempi rouvashenkilö. Sitten on niitä ohjaajia jotka seisovat parin metrin päässä asiakkaasta ja jauhavat purkkaa ja katsovat vierestä kun liikkeet tehdään päin mäntyä. 


Minulle on tärkeää että liikkeet näytetään ja selostetaan oikein ja asennot korjataan. Ja että asiakkaasta välitetään ja ollaan kiinnostuneita! Ja en tuijota kelloa, ohjelman läpikäymiseen menee se aika mikä menee. 


Itse olen mennyt kuntosalille ehkä päälle parikymppisenä. Menin innoissani paikalle sovittuna aikana. Salikorttiin sisältyi henkilökohtainen ohjelma ja opastus. No tämä ohjaaja sitten huusi kovalla äänellä kolleegalleen, että missä niitä yhden päivän ohjelmia oli, ja tulosti äkkiä jonkun vakio-ohjelman mukaan. Tuli vähän hölmö olo, sillä olin juuri täyttänyt pitkä kaavakkeen missä kyseltiin vaikka mitä treenaukseen ja minuun liittyvää, ja sitä ei nyt hyödynnetty ohjelmassani? Saliopastus kesti puolisen tuntia ja minulle jäi tosi epävarma ja hölmö olo siitä. Yritin ehkä pari kertaa tehdä sitä itsekseni, mutta en tiennyt miten ne liikkeet pitikään tehdä.. Enkä silloin uskaltanut kysyä keneltäkään. Ja laitteet olivat vielä jotenkin pelottavia ja vaikeita, en tiennyt miten niitä säädetään. Sitäkään ei ohjaaja kertonut. Siihen se jäi, saliharrastukseni. 


Okei, ymmärrän senkin, että kuntokeskusten ohjaajilla aika on rajallinen. Heillä on käytettävissä tietty aika yhtä asiakasta kohden, joten ohjaajien vika se ei ole että on vähän aikaa käytössä. Kuntosalien kannattaisi miettiä missä sitä säästetään ja oikeasti panostaa tähän. Kunnolla aikaa asiakkaalle ja ammattitaitoiset ja innostuneet ohjaajat salille kiitos! Salilla käynti on kivaa ja tehokasta. Siitä pitäisi myös tehdä asiakkaalle sellainen kokemus. 


Sellainen paasaus tähän keskiviikkopäivän alkuun :) 

2 kommenttia:

  1. Ja hyvä paasaus olikin! Vitsi,voisin milloin vain ottaa sut ohjaajakseni. Tai ylipäätään jonkun asialleen omistautuneen ja innostuneen.

    VastaaPoista
  2. Ja personal trainerin ottamisessa on aina se hyvä puoli, että asiakaskin voi vähän valita kenet ottaa itseään ohjaamaan. Saleilla missä sisältyy kuntosaliopastus ohjelmaan ei pääse omaa ohjaajaansa valitsemaan. Mutta eiköhän tämäkin kaupunki ole aika pullollaan asialle vihkiytyneitä ihmisiä! Joten varmasti löytyy innostusta ja ammattitaitoa!

    VastaaPoista