Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

18.11.2013

10 + 1 syytä juoda vihreää teetä


Vihreällä teellä on lukuisia terveysvaikutuksia ja kokosin niistä nyt teille tällaisen listan! Kahvin voi mainiosti vaihtaa tähän terveelliseen juomaan!

Teetä on nautittu sen terveysvaikutusten vuoksi ammoisista ajoista lähtien. Alunperin teetä alettiin käyttää Kiinassa nimenomaan sen terveysvaikutusten vuoksi, ja tee-juoman maailmanvalloitus on perustunut pitkälti siihen, että sen on uskottu olevan kymmeniin vaivoihin tepsivä ihmerohto.

1. Paljon C-vitamiinia
Vihreä tee sisältää paljon C-vitamiinia. C-vitamiini edistää kasvua ja vaikuttaa hampaisiin ja luustoon. Se lisää vastustuskykyä stressiä ja flunssaa vastaan. Jotta C-vitamiini säilyy teessä, tee haudutetaan 60–80-asteisessa vedessä, sillä se tuhoutuu 90 asteessa.


2. Paljon antioksidantteja
Vihreä tee sisältää paljon antioksidantteja. Ne ovat kemikaaleja, jotka ovat välttämättömiä elimistön puolustusjärjestelmälle.

3. Ylläpitää terveyttä
Flavonoidit ovat tärkeitä terveyden ylläpitäjiä. Jotta flavonoideista saadaan täysi hyöty, teetä tulee hauduttaa vähintään kolme minuuttia.

4. Hoitaa
Vihreän teen sisältämät katekiinit parantavat insuliiniherkkyyttä, suojavat auringon UV-säteiltä, estävät syöpää, pienentävät kasvaimen kokoa ja estävät mutaatioita. Lisäksi ne  alentavat kohonnutta kolesterolia, estävät verenpaineen nousua, tappavat bakteereja, parantavat pahanhajuista hengitystä ja polttavat kaloreita eli tukevat painonpudotusta.

5. Kofeiini
Kofeiini piristää ja virkistää sekä poistaa kehosta nestettä. Kahviin verrattuna teen virkistävä vaikutus tulee hitaammin ja kestää elimistössä pidempään. Kahvin kofeiinista saatava piristys on yleensä piikkimäinen: se tulee ja menee nopeasti.

6. B1- ja B2 vitamiinit
B1-vitamiini tukee elimistön immuunijärjestelmää. Sillä on myös tärkeä merkitys hermoston toiminnalle: jos elimistö ei saa riittävästi B1-vitamiinia, seuraa lihasheikkoutta, hermotulehduksia sekä tasapaino- ja verenkirtohäiriöitä. Vihreä tee sisältää B2-vitamiinia. Se vaikuttaa muun muassa silmien hyvinvointiin ja alentaa  kohonnutta verenpainetta. Puutostila johtaa ihon kuivumiseen ja halkeileviin huuliin.

7. Hidastaa vanhenemista
E-vitamiini suojaa tiettyjä soluja ja kehon rasvoja hapettumiselta, eli näin vihreä tee hidastaa vanhenemista.

8.  Runsaasti kivennäisaineita ja aminohappoja
Vihreä tee sisältää merkittäviä kivennäisaineita: fluoria, kaliumia ja magnesiumia. Fluori suojaa hampaita bakteereilta. Kaliumin tehtävä on säädellä sydänlihaksen toimintaa. Magnesium taas on aineenvaihdunnan yleistehoaine. Aminohapot ovat orgaanisia molekyylejä, joita voidaan käyttää lääkkeenomaisesti sairauksien hoidossa.

9. Laihduttaa ja puhdistaa
Vihreän teen sisältämät flavonoidit estävät rasvan kertymistä kudoksiin, nopeuttavat kalorien polttoa ja rasvan palamista energiaksi. Teen laihduttava vaikutus perustuu sen sisältämiin katekiini-polyfenoleihin. Kehon puhdistamisen voi aloittaa juomalla päivittäin 4–6 kupillista vihreää teetä. Teen sisältämät farmakologisesti aktiiviset ainesosat sekä puhdistavat, ravitsevat että aktivoivat elimistöä. Elimistölle tarpeellisessa kevätsiivouksessa tee on hyvä perusjuoma.

10. Suojaa sydäntä ja verisuonia ja auttaa kolesteroliin ja verenpaineeseen
Teen epigallokatekiinigallaatit suojaavat sydäntä ja verisuonia. Suomen kansanterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan tee ehkäisee sydäninfarkteja; kuusi kuppia päivässä auttaa. Vihreän teen sisältämällä katekiineilla on myönteinen vaikutus elimistön kolesterolitasapainoon. Kun verenkierto nopeutuu teen avulla, elimistö saa tarpeeksi happea ja kuona-aineet poistuvat nopeammin. Japanilaisten tutkimusten mukaan vihreän teen katekiini laskee myös verenpainetta.

11. Ehkäisee syöpää
Vihreän teen ainesosista etenkin polyfenoleiden on todettu vastustavan mutaatioita, siis syövän perussyitä. Amerikkalaisen tutkimuksen mukaan teen EGCG-yhdiste salpaa dihyrofolaattireduktaasi-entsyymiä, johon syöpäsolulla on taipumus tarttua. Tukholmassa taas on havaittu, että vihreä tee ehkäisee angiogeenisiä eli uudisverisuonten muodostumista; kasvain suurenee ja leviää nimenomaan uudisverisuonten avulla.


suklaakuorrutetut mulperit ja vihreä tee tänään välipalana

4 kommenttia:

 1. <3 vihreää teetä, mutta oletko kokeillut matcha (japanilaista seremoniateejauhetta? viispaan matchajuomaa melkein joka aamu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tullut kokeiltua myös sitä! Pari vuotta sitten hankin ensimmäisen kerran 😄 Toimii <3

   Poista
 2. aivan loistava tietopaketti :)
  Take Care<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Niin tavallinen juoma, että helposti unohtuu kaikki tämä <3 Kivaa päivää sinne!

   Poista