Personal Trainer Hanna Antti-Poika

Personal Trainer Hanna Antti-Poika

14.10.2013

Antioksidantteja ja vastustuskykyä aamun juomassa & terminologian avaamista

Aamun smoothie lisää vastustuskykyä ja sisältää runsaasti antioksidanttejaAjattelin reseptin lisäksi avata teille aihetta vähän enemmänKaikkihan me antioksidantteja haalimmemutta tiedämmekö mitä koko asialla tarkoitetaan oikeastaan?

Superfoodeina käytin smoothissa myös suomalaisia marjojaNe ovat mun mielestä sitä parhainta superfoodia!

Luonnossa kasvavien marjojen runsaus on ainutlaatuista Pohjoismaissamutta kaikki marjatmyös viljellytovat loistavia terveyden kannaltaVoimakkaat värit ja maut pitävät sisällään runsaasti suojaavia aineitaMarjojen pienissä kuorissa ne ovat paljon tiivimmässä muodossa kuin isoissa hedelmissäHarvat elintarvikkeet ovat yhtä terveellisiä kuin marjatantioksidanttien määrässä mitattuna ne ovat kärkipäässä.

Mustikka on supermarja! Se parantaa jalkojen verenkiertoahillitsee tulehduksia ja suojaa myös suolistosyövältäSininen väri tulee vahvoista antioksidanteistaantosyaniineistajoilla on paljon positiivisia terveysvaikutuksia.

Marjojen sisältämien C-vitamiinien ja fytokemikaalien toimiessa yhdessäterveelliisestä vaikutuksesta tulee moninkertainenSyö mieluummin pieniä määriä eri laatuja kuin paljon yhtä laatua!

Sitten smoothieen laitoin jotain myös pussista!

Pakurikääpä sisältää ehkä eniten antioksidanttejaSe on useilla varttuneilla lehtipuilla esiintyvä pikimusta lahottajasienijolla on historiassamme pitkät perinteetSe on myös voimakas adaptogeeni eli se tasapainottaa elimistön toimintoja ilman sivuvaikutuksiaPakurikäävän ORAC-luku on korkeampi kuin millään marjalla tai yritillä.

Camu camu jauhe sisältää puolestaan enemmän C-vitamiinia kuin mikään muu marjaSe sisältää myös runsaasti antioksidanttejafytokemikaalejaaminohappoja sekä muita vitamiineja ja kivennäisaineita kuten beetakaroteenia ja kaliumia.

Kaikki nämä kolme yhdessä ovat erinomainen immuniteetin vahvistaja -yhdistelmä ja nyt ohje aamun smoothieen!

1 dl mustikoita
1 dl mustaherukoita
1 mitta Solgar Whey to Go protskua
¼ tl lakritsijauhetta
1 rkl chia siemeniä
1 rkl kookosvesijauhetta
½ tl camu camua
1 rkl pakurijauhetta
noin 2 dl vettä

Blendaa sekaisin ja nauti! 

Mitä antioksidantit ovat?

Antioksidantit ehkäisevät hapettumista tai härskiintymistäeli prosessiajossa ilman happi reagoi ympäristönsä kanssaesimerkiksi siten että pelti ruostuu tai voi vanhenee ja alkaa haistaSama prosessi tapahtuu solutasolla kehossammeHappi on lähes kaiken elämän edellytysmutta ironista kyllä samalla se joka meidät lopulta selättääAntioksidantteja on luonnostaan vitamiinien joidenkin mineraalien ja muiden kasvien ainesosien muodossa ja ne suojaavat meitä solujen vahingoittumiseltajoka voi johtaa vaikkapa syöpäänRuoassa on vesiliukoisia antioksidanttejakuten C-vitamiini ja rasvaliukoisia antioksidanttejakuten E-vitamiini ja karotenoidit eli väriaineet.

Tunnettuja Antioksidantteja

Beetakaroteeni on antioksidanttijota on runsaasti esimerkiksi porkkanassaSe varastoituu kehoon ja voi muuttua A-vitamiiniksi tarpeen mukaanC-vitamiinia jota kutsutaan myös askorbiinihapoksion useimmissa hedelmissä ja kasviksissaerityisesti punaisessa paprikassasitrushedelmissäruusunmarjoissa ja muissa marjoissaAskorbiinihappoa käytetään usein myös lisäaineenasillä se parantaa ruuan säilyvyyttä.

E-vitamiinijoka tunnetaan myös alfa-tokoferolina on rasvaliukoinen ja sitä on runsaasti manteleissapähkinöissäsiemenissä ja kasviöljyissämutta myös parsakaalissa ja muissa vihanneksissa ja hedelmissä.

Seleeni on mineraali ja tärkeä osa kehon omaa entsyymijärjestelmääjonka tehtävä on huolehtia vapaista radikaaleista – tämän vuoksi seleeni lasketaan yleensä antioksidantteihinKala ja äyriäiset ovat tämän mineraalin tärkeimpiä lähteitämutta sitä on myös pähkinöissäpalkokasveissalihassa ja munissa sekä maidossa.

Alussa mainitsin myös että kannattaa syödä useampaa marjaa yhdessäTämä perustuu synergiaan eli hyvän yhteistyön merkitykseenEri kasvilähteistä saadut fytokemikaalit auttavat toisiaanja yhdistettynä niiden vaikutus on huomattavasti suurempi kuin kunkin yksittäisen aineen vaikutusSynergismi tarkoittaa sitäettä kahden tai useamman ainesosan summa on suurempi kuin niiden yhteenlaskettu määrä toisin sanoen 1+1 on 3 tai enemmänkin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti